Printr-un comunicat remis presei, oficialii acestei instituţii susţin că din cauza îngustării secţiunii de curgere a apei, apărută după ridicarea podului, în cazul înregistrării unor creşteri de debite, podul improvizat ar bloca albia şi ar putea fi antrenat în aval, existând riscuri mari ca locuinţele situate în apropierea albiei râului Suceviţa să fie afectate.
Oficialii de la „Apele Române” atrag atenţia că podul a fost realizat fără proiect, peste structura apărării de mal, la o distanţă de circa 10 metri faţă de vechiul amplasament, încălcându-se astfel legislaţia în vigoare din domeniul apelor.
Pe fondul acestor riscuri, specialiştii cer autorităţilor în drept să urgenteze construcţia unui nou pod în conformitate cu normele de proiectare, şi care să respecte toate prevederilor legale din domeniul construcţiilor şi gospodăririi apelor.
Un pod construit într-o singură zi
Pe 6 februarie 2009, nemulţumiţi că finalizarea lucrărilor la vechiul pod distrus de puhoaie întârzie, sătenii şi-au construit propriul pod, ridicându-l într-o singură zi, cu o investiţie proprie de aproximativ 30.000 de lei.
Deşi oamenii susţin că podul este foarte sigur pentru maşinile mai uşoare de 2,5 tone, autorităţile sunt de altă părere.
Reprezentanţii „Apelor Române” au făcut plângere împotriva sătenilor, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi a deschis un dosar penal, pedeapsa pentru construcţia ilegală a podului fiind, potrivit legii, între 1 şi 3 ani de închisoare sau amendă de până la 70.000 de lei.
Zilele trecute o fundaţie din capitală a demarat o campanie de strângere de semnături pentru sprijinirea sătenilor din comuna Marginea, împotriva dosarului penal în care sunt cercetaţi.
(28 feb 2009, 19:52:57