Activităţile cercului se adresează copiilor pasionaţi de frumos, pentru care realizarea de obiecte decorative prin efort propriu reprezintă o bucurie. Copiii care frecventează cercul îşi descoperă, valorifică şi dezvoltă aptitudinile creative prin realizarea de lucrări cum ar fi tablouri decorative cu fire şi materiale textile, tapiserii, colaje, mozaicuri, măşti, accesorii vestimentare, broderii, design, jucării, ornamente specifice sărbătorilor (de iarnă , de Paşte, de Mărţişor-respectiv 1şi 8 Martie) şi altele.
„Multe din temele abordate reprezintă idei originale, concepute de profesorul îndrumător, ceea ce conferă obiectelor create caracter de unicate. Dragostea şi profesionalismul cu care sunt îndrumaţi, dublate de satisfacţia realizării unor lucruri apreciate fac ca sala cercului de Artă Textilă să fie mereu plină. Activitatea cercului s-a concretizat şi prin numărul mare de premii obţinute la concursurile naţionale, interjudeţene şi judeţene ( peste 60 de premii obţinute în anul 2008 ), dintre copiii participanţi remarcându-se: Jar Roxana, Berari Alexandra, Roşu Cătălina, Clim Alexandra, Onofrei Ioana, Radu Miruna, Negrea Ioana, Moraru Miruna, Bîrgăoanu Sorina, Tofan Andra, Morari Cătălina, Mureşan Alexandra, Melinte Claudia, Hotinceanu Roxana. Alături de cei menţionaţi s-au remarcat prin creativitate şi performanţe: Holenciuc Teodora, Butucel Diana, Brădăţan – Bumbu Ioana, Ulea Cezara, Tănase Diana, Popescu Aghata, Iftodi Diana, Lucaci Cristiana, Motoveleţ Miruna”, ne-a spus coordonatorul cercului de Artă Textilă, prof. Cristina Hreamătă Macoveiciuc.
Majoritatea copiilor vin aici cu plăcere şi din pasiune pentru lucrul artistic deoarece pot învăţa tehnici pentru a crea lucrări artizanale pe care cei avansaţi şi le pot individualiza. De obicei lucrările constau în obiecte decorative, tapiserie, brăţări împletite sau tablouri, acestea participând la diverse concursuri, multe dintre ele fiind premiate. Chiar dacă aici învaţă lucruri care i-ar putea ajuta pentru viitor puţini se gândesc să urmeze o carieră în acest domeniu.
De la copiii care frecventează acest cerc, am aflat că deşi nu obţin un profit material de pe urma lucrărilor, ei apreciază oportunitatea oferită de Palatul Copiilor, de a le oferi un loc unde să îşi pună în valoare talentul.
Alexandru Bosânceanu, Cercul presă scrisă, radio-tv
Cei mai talentaţi copii de la cercul Cenaclu literar sunt autorii cărţii “Tărâmul poveştilor”
La acest cerc vin copii talentaţi cărora le place să creeze. Am stat de vorbă cu coordonatorul cercului, prof. Jana Palade care ne-a spus că la început a fost mai greu pentru că era ceva diferit faţă de catedră. Copiii au început mai întâi cu creaţie literară apoi au făcut şi momente vesele. Primele premii au fost obţinute la concursul de creaţie “Tinere condeie”. La Piteşti, la Concursul Naţional de creaţie şi interpretare teatrală “Tudor Muşatescu”, Georgiana Ţăran a obţinut locul I, la secţiunea “Basm” şi locul al III-lea la proză scurtă. La secţiunea basm, Ioana Onofrei a obţinut locul al II-lea şi locul I la proză scurtă. Lizuca Sidoriuc a obţinut locul al IIlea la proză scurtă iar Lisa Munteanu a obţinut menţiune la proză scurtă.
La Craiova, la Concursul “Basme originale”, Ioana Onofrei a obţinut locul al II-lea, premierea având loc la Bucureşti la Palatul Elisabeta, iar unul din basme a fost publicat în cartea “Basmele Reginei Maria”premiul fiind înmânat de Alteţele Lor Regale Principesa Margareta şi Principele Radu al României.
La un alt concurs, interjudeţean, “Litera Dură” desfăşurat la Vaslui, Georgiana Ursescu a obţinut locul I, iar Lizuca Sidoriuc locul al III-lea. Copiii de la cercul cenaclu literar au fost la concursul “Povestiri de la Bunica “ la Antena 1, unde au participat 12 judeţe şi au fost 42 de câştigători care au beneficiat de o tabără la munte. Copiii care au fost premiaţi la concursurile de creaţie literară au reuşit să adune creaţiile într-o culegere de poveşti “Tărâmul poveştilor”.
“Într-o atmosferă plăcută, punem întrebări şi folosind descrieri, întâmplări din viaţa reală, bazăndu-ne pe imaginaţia copiilor ajungem la creaţii pe diferite teme cum ar fi prietenia, poveşti de la bunici, etc.”- ne-a spus prof. Jana Palade.
Membrii Cercului presă scrisă, radio-tv
Premii şi trofee pentru Trupa de teatru “Piticoţii”
După ce săptămâna trecută v-am povestit despre succesul de la Piteşti al trupei “Piticoţii” cu piesa “Lacrima”( la Concursul Naţional de creaţie şi interpretare teatrală), din pagina din această săptămână veţi afla că această piesă a obţinut de fapt trei premii. Premiul I “Pentru cea mai bună scenografie”, premiul al III-lea “Pentru interpretare” şi Trofeul “Pentru cel mai frumos început”.
Succesul copiilor care activează la Cercul cenaclu literar-teatru nu s-a oprit aici. La Concursul judeţean de teatru, trupa noastră a obţinut locul I cu piesa “Alegere de împărat” şi tot locul I cu piesa “Lacrima”. La Concursul interjudeţean de teatru “Cupa toamnei”- aflat la ediţia a IV-a, desfăşurat la Bucureşti, trupa Palatului Copiilor a obţinut locul I cu cele două piese.
Doamna prof. Jana Palade a început să lucreze cu copiii de acum trei ani. “Prima dată au jucat în scenete, apoi în piese de teatru, care le-au adus multe premii” ne-a spus coordonatorul cercului.
Am stat de vorbă cu câţiva membri ai trupei de teatru pentru a afla impresiile lor despre ceea ce fac, despre teatru. Am pus aceeaşi întrebare mai multor copii şi iată şi răspunsurile lor.
Reporter (R): De ce veniţi la teatru?
Georgiana Ţăran: Vreau să urmez această carieră şi vreau să încerc ceva nou. Merg şi la cenaclu literar pentru a-mi dezvolta creativitatea.
Alexandra Manciu: am vrut să ies din rutina zilnică.
Alexandra Panţiru: Vreau să intru cu paşi mărunţi în lumea teatrului, iar când voi fi mare vreau să devin actriţă.
Mirela Potlog: Am văzut multe lucruri interesante într-o piesă de teatru, iar eu fiind timidă consider că mă ajută.
Bogdan Fărcane: Am vrut să încerc ceva nou.
Răzvan Lepărdă: Consider că mă recreez jucând teatru. Am vrut să ies din lumea asta ...
Ioana Onofrei: Eu merg şi la teatru şi la literatură Am luat premii şi acolo, însă aici îmi dezvolt imaginaţia.
Ana Istrătoaie: Îmi place să joc teatru şi aş vrea să devin actriţă. Îmi place pe scenă.
Să le urăm succes micilor actori, pentru că deja au primit o invitaţie la Sosnowiec în Polonia, în cadrul Proiectului Internaţional de prezentare a unor trupe de teatru, „Turnul Babel”. Am aflat de la prof Jana Palade că Palatul Copiilor va participa la acest proiect cu piesa „Elefănţelul curios”- de Rudyard Kipling.
Magda Cimbru, Cercul presă scrisă, radio-tv