Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 28 feb 2009 - Anul XIV, nr. 48 (4034)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Fălticeni

Ion Irimescu, 106 ani de la naştere

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Marea familie „Ion Irimescu” s-a reunit ieri la Fălticeni pentru a-l omagia pe cel care a lăsat în urmă sute de sculpturi şi mii de desene, cele mai multe dintre acestea adăpostite la Muzeul care îi poartă numele din Fălticeni, deschis în 1975.

Ion Irimescu s-a stins din viaţă la sfârşitul lui 2005, la 102 ani. După Cella Delavrancea, a fost al doilea artist român încă în viaţă căruia Academia i-a sărbătorit centenarul.

La sărbătorirea celor 106 de ani de la naşterea maestrului Ion Irimescu, au fost prezenţi artişti plastici, critici de artă, scriitori şi poeţi, elevi şi absolvenţi, reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi Cultelor, Prefecturii, Consiliului Judeţean, deputaţi şi senatori, iar cei care nu au putut ajunge au onorat cu mesaje.

 

Pelerinaj la mormântul Maestrului Ion Irimescu

Festivităţile omagiale organizate de Primăria municipiului Fălticeni, Muzeul de Artă “Ion Irimescu”, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava au început  cu un pelerinaj la mormântul Maestrului Ion Irimescu. Aici a avut loc o slujbă religioasă oficiată de Î.P.S. Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, după care a fost depusă o coroană de flori din partea Municipiului Fălticeni

Biserica Oprişeni este pictată de Maestrul Ion Irimescu în anii studenţiei, iar în cimitirul acesteia, maestrul s-a întors în urmă cu mai bine de trei ani.

 

Sesiune omagială

La sala „Pictor Aurel Băieşu”, acolo unde acum opera irimesciană străluceşte şi va străluci până vor fi finalizate lucrările la Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, muzeu pentru care încă din 2003 reprezentanţii guvernelor care au poposit la Fălticeni pentru a-l aniversa sau comemora pe Ion Irimescu s-au întrecut în declaraţii privind alocarea de fonduri, au putut fi auzite mesajele şi alocuţiunile reprezentanţilor oficiali.

Mulţi oaspeţi din diverse colţuri ale ţării, dar şi localnici şi-au îndreptat gândurile spre maestrul Ion Irimescu, dovedind o dată în plus că acest simbol al geniului creator românesc nu este dat uitării.

„Ion Irimescu – Ars Aeterna” a fost tema simpozionului la care au fost invitaţi să ia cuvântul prieteni şi apropiaţi ai Maestrului, printre care s-au numărat  scriitorul Grigore Ilisei, prof. univ. dr. Gheorghe Macarie, criticul de artă Valentin Ciucă, directorul Muzeului „Ion Irimescu”, Gheorghe Dăscălescu.

 

Irimescu, un simbol

Întâlnirea de vineri de la Muzeul „Ion Irimescu” a avut o „valoare de simbol”, aşa cum a spus scriitorul Grigore Ilisei.

„În tradiţia acestui oraş, în modul său de a fiinţa, întotdeauna a existat un cult pentru înaintaşi. Noi, moldovenii, avem această dimensiune a sentimentalismului, care uneori este copleşitor, şi ne dă energiile şi dinamismul de care am avea nevoie, dar întoarcerea către trecut este aici, ca şi în cazul Iaşilor, mai firească decât oriunde. Pentru că, din păcate, trecutul are o măreţie care deseori întunecă prezentul, iar salba de muzee care există aici sunt o dovadă despre ce a reprezentat acest oraş, o mică Florenţă, aşa cum o caracteriza George Călinescu. Eu cred că expresia cea mai înaltă cea mai sublimă pentru înaintaşi, faţă de Ion Irimescu, este acea preţuire de care fălticenenii dau dovadă. Poate gestul său de a se întoarce, a sfârşi aici şi a fi aşezat în acest pământ a făcut ca dragostea noastră, a celor de aici, de la Fălticeni, pentru figura lui să fie mai de substanţă, mai profundă. Mulţi dintre noi ne-am simţit mai mândri trăind aici, ştiind că alături de noi trăieşte Ion Irimescu. Pe 27 februarie s-a născut cel care a înstelat cerul acestui oraş, iar ceea ce se întâmplă astăzi este cea mai mare dovadă a iubirii pentru Ion Irimescu”, a spus Grigore Ilisei.

 

Expoziţie de pictură - Gabrel Baban

Ca un dar pentru Ion Irimescu, dar şi pentru toţi iubitorii de artă, artistul plastic Gabrel Baban a vernisat o expoziţie de pictură.  „Stână la Suceviţa”, „Loc de popas la Putna”, „Fântână la Ipoteşti”, „Arcadă de pini”, „Răzlogi pentru fân”, „Şura” „sunt câteva dintre cele 48 de uleiuri ale lui Gabrel Baban expuse care trezesc privitorului un sentiment de confort estetic, de întoarcere la rădăcini care pentru Gabrel Baban înseamnă natura cu splendoarea celor patru anotimpuri.

În cadrul manifestărilor de vineri, 27 februarie, au mai avut loc un recital din poezia închinată maestrului Ion Irimescu de poetul Alexa Paşcu şi un program muzical cu fragmente din concerte de pian susţinut de elevul Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, Laur Hreniuc.

 

Gala premiilor Concursului de eseuri „Personalităţi fălticenene” 

În cadrul întâlnirii de ieri au fost acordate şi premiile concursului de eseuri „Personalităţi fălticenene”, la care au participat elevi de şcoală generală sau liceu din judeţ.

Au fost acordate două menţiuni elevelor Loredana Cristinaru, Colegiul Agricol Fălticeni, şi Adnana – Mădălina Creţu, Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc.

Premiul III a revenit elevei Aminah Brânduşa Tanasă, Colegiul Naţional „Nicu Gane”,  premiul II, fălticenencei Alina – Georgiana Focşineanu, Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, Premiul I, elevei Sabinne – Maria Ţăranu, Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava. Pe lângă premiile în bani, municipalitatea fălticeneană oferă elevilor o excursie de o zi la obiectivele turistice din judeţ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ion Irimescu, 106 ani de la naştere.
 Vizualizări articol: 1351 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Ion Irimescu, 106 ani de la naştere4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   D-zeu sa-l odihneasca trimis de
(28 feb 2009, 15:06:58
Ma bucur cand vad ca un mare om nu a fost uitat si este in continuare cinstit, inseamna ca stim sa ne apreciem valorile.
2.   . trimis de
( 1 mar 2009, 22:48:20
Am luat un 10 la istorie pentru ca am facut un referat despre el.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei