Prefecţii şi subprefecţii din judeţele României nu vor fi implicaţi în politică şi vor rămâne în continuare în corpul înalţilor funcţionari publici. Anunţul a fost făcut de premierul României, Emil Boc, care a precizat că în cadrul coaliţiei de guvernământ s-a stabilit ca prefecţii să nu mai fie implicaţi politic, aşa cum se prevedea într-un proiect de lege iniţiat de doi parlamentari, unul PD-L şi unul PSD. Boc a precizat că prevederile acestui proiect, care făceau referire la politizarea prefecţilor şi subprefecţilor, urmează să fie modificate.
Legat de prevederile proiectului de lege privind politizarea funcţiilor de conducere din instituţiile descentralizate, el a precizat că în acest caz se va pronunţa Parlamentul.
„Prefectul face parte din corpul înalţilor funcţionari publici, şi pentru că el exercită controlul de legalitate al actelor administrative emise de autorităţile locale, trebuie să fie apolitic. Din acest punct de vedere, el trebuie să rămână înalt funcţionar public”, a subliniat primul-ministru.
Emil Boc a mai arătat că în numirea prefecţilor va fi aplicat în continuare principiul mobilităţii înalţilor funcţionari publici.
„În corpul funcţionarilor publici există un număr suficient de persoane pentru ca Executivul, atunci când consideră, să poată aplica principiul mobilităţii. Iar înalţii funcţionari nu mai sunt membri de partid”, a spus Emil Boc.