Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 feb 2009 - Anul XIV, nr. 47 (4033)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Opinie

Criza economică va stopa exodul pacienţilor suceveni către clinicile universitare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Tot mai multe persoane părăsesc spitalele din zona de domiciliu, în favoarea clinicilor din Iaşi. Cel puţin aşa susţin medicii din spitalele universitare, care se plâng că se confruntă cu un aflux crescut de bolnavi din alte judeţe, printre care şi Suceava.

În acest context, recent, conducerea Spitalului “Sf. Spiridon” din Iaşi a transmis adrese către toate unităţile spitaliceşti din celelalte judeţe, inclusiv Suceava, prin care solicita să nu mai fie trimise decât cazurile care se justifică.

În replică la afirmaţiile doctorilor ieşeni, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă, dr. Tiberiu Brădăţan, a demonstrat miercuri cu cifre că numărul pacienţilor trimişi de unitatea pe care o reprezintă “nu este atât de mare pe cât se speculează”. El a recunoscut, însă, că există şi alte modalităţi de a ajunge în clinicile universitare, toate legale şi toate exploatate la maxim de suceveni.

 

Circa 400 de pacienţi trimişi la Iaşi, anul trecut, de Spitalul Suceava

Dr. Brădăţan a arătat că, anul trecut, Unitatea Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Suceava, care are dreptul să decidă transferul unui pacient critic, a orientat către Iaşi 241 de bolnavi, ceea ce înseamnă 0,38% din numărul total de  prezentări la acest sector. Dintre aceştia, 100 au fost trimişi în respectivul centru universitar tocmai în perioada în care computerul tomograf era nefuncţional.

„Dacă s-ar fi putut face tomografia la spitalul nostru, procentul celor trimişi la Iaşi ar fi scăzut la 0,22”, menţionează medicul. El a adăugat că, în 2008, au mai fost orientaţi către clinicile universitare 149 de pacienţi internaţi în Spitalul Suceava, adică 0,43% din totalul bolnavilor spitalizaţi, iar la Iaşi au ajuns doar 76% dintre aceştia.

Dr. Tiberiu Brădăţan a explicat că Spitalul Judeţean de Urgenţă are contract de colaborare cu clinicile din Iaşi, în baza căruia anumite cazuri pot fi trimise spre rezolvare medicilor din centrul universitar, arătând că bolnavul este transferat la Iaşi cu o ambulanţă, după ce în prealabil s-a obţinut acceptul clinicii în care acesta urmează să fie internat, precum şi al medicului care îl va prelua.

 

Internări în centrele universitare cu ajutorul medicilor de familie

El a mai spus că există şi alte căi prin care pacienţii suceveni pot ajunge în centrele universitare, iar una dintre acestea este adresarea directă, pe propria răspundere, pe considerentul că asistenţa sanitară acordată pe plan local nu este de calitate.

În acest caz, medicul a opinat că percepţia poate fi modificată doar dacă „spitalul îşi îmbunătăţeşte de la zi la zi şi de la an la an imaginea” şi a concluzionat că până atunci recesiunea va fi cea care va pune capăt exodului de pacienţi suceveni către clinicile din afara judeţului: „Criza economică care începe să se manifeste şi în România va limita genul acesta de deplasări. Se ajunge la capitolul bani, iar omul când este lovit la bugetul familiei alege calea mai uşoară, iar aceasta este întotdeauna cea oferită de sistemul de asigurări de sănătate”.

Dr. Tiberiu Brădăţan a făcut referire şi la posibilitatea de a obţine o internare cu ajutorul unui bilet de trimitere de la medicii de familie, care „au păstrat relaţiile cu colegii din clinicile universitare” şi au pus bazele unei colaborări „din care fiecare are de câştigat” şi a subliniat că şi spitalele din teritoriu au dreptul să trimită în centrele universitare cazurile mai dificile.

„Nici una din aceste căi nu este ilegală”, a conchis responsabilul de relaţiile cu presa al Spitalului Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Criza economică va stopa exodul pacienţilor suceveni către clinicile universitare.
 Vizualizări articol: 1649 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.5 din 2 voturi
Criza economică va stopa exodul pacienţilor suceveni către clinicile universitare2.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei