Emil Boc a anunţat acest sprijin în cadrul întâlnirii de ieri pe care a avut-o cu primarii din toate localităţile judeţului şi cu conducerea Consiliului Judeţean Suceava. Primul-ministru a declarat că prioritatea actualului Guvern este alocarea unei importante părţi din buget pentru investiţii în infrastructură, de sume importante urmând să beneficieze şi judeţul Suceava.
„Cea mai bună măsură anticriză este investiţia publică masivă în infrastructură. Asta, pe de o parte, menţine şi creează locuri de muncă, pe de altă parte, ne dă posibilitatea să susţinem economia românească, afectată de lipsa comenzilor interne şi externe. Iar în condiţiile în care creditarea este dificilă pentru mediul privat, statul trebuie să realizeze, practic, deblocarea aceasta, printr-o infuzie masivă de bani în economie”, a spus Emil Boc, care a arătat că suma alocată anul acesta pentru investiţii în infrastructură este de 10,2 miliarde de euro.
Făcând referire la Suceava, el a precizat că vor fi susţinute programele derulate în judeţ de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, precum şi demararea unor proiecte noi.
„Mă refer aici la varianta de ocolire a municipiului Suceava, de 13,2 kilometri, cu o valoare de 44 de milioane de euro. A început execuţia lucrării, termenul de finalizare estimat este 2010 - 2011, cu perioadă de garanţie de 36 de luni. Şi vreau să spun că acest proiect are susţinere bugetară de la bugetul de stat”, a declarat Boc.
Premierul a adăugat că în acest an va fi finalizată modernizarea a două tronsoane din Drumul Naţional 17, Gura Humorului – Sadova, până pe data de 15 noiembrie a.c., şi Suceava – Gura Humorului, până în vara acestui an. El a mai spus că vor fi acordate finanţări şi pentru ruta ocolitoare a municipiului Rădăuţi, adăugând că va fi promovată şi o hotărâre de Guvern privind stabilirea indicatorilor tehnico-economici pentru modernizarea drumului Suceava-Botoşani.
Finanţări pentru reabilitarea termică a blocurilor
La rândul său, ministrul Dezvoltării Regionale, Vasile Blaga, i-a încurajat pe primarii suceveni să depună cât mai multe proiecte pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe.
Blaga a arătat că anul acesta, pentru acest program a fost alocată suma de 36 de milioane de lei (360 miliarde de lei vechi).
„În şase ani de când funcţionează acest program au fost izolate termic doar 89 de blocuri, adică 1.800 de apartamente. Iar noi ne propunem să facem 60.000 numai în acest an. Şi vom merge pe principiul primul venit, primul servit”, a spus Vasile Blaga.
Flutur a arătat că strategia de dezvoltare a judeţului presupune investiţii în infrastructură
Anunţurile făcute de premier şi de ministrul dezvoltării au fost făcute după ce preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, le-a prezentat acestora strategia de dezvoltare a judeţului.
Flutur a subliniat că această strategie se bazează pe investiţii în modernizarea infrastructurii, precizând că administraţia judeţeană are pregătite mai multe proiecte pentru modernizarea drumurilor judeţene. În acelaşi timp, şeful administraţiei judeţene a arătat că în atenţia autorităţilor se află şi investiţiile în construcţia a două gropi ecologice.