Emil Boc a arătat că România are posibilitatea să atragă nu mai puţin de 30 de miliarde de euro din finanţările europene.
„România nu trebuie să rateze această şansă istorică pe care o are, de a se moderniza, prin intermediul fondurilor europene. Şi aici vorbim de o valoare de peste 30 de miliarde de euro, pe perioada 2007-2013. Iar istoria ne va sancţiona dacă nu vom reuşi să atragem aceste fonduri”, a declarat Emil Boc.
Premierul a atras atenţia primarilor „indolenţi”
Premierul a subliniat că, în atragerea fondurilor europene, un rol important îl au primarii şi preşedinţii de consilii judeţene, alături de Guvern şi de primul-ministru. Boc a arătat că primarii care nu vor fi interesaţi să promoveze proiecte şi să acceseze fonduri pentru rezolvarea unor probleme ale comunităţilor pe care le conduc vor fi sancţionaţi de electorat la alegerile locale din anul 2012.
„Atrag atenţia că este posibil ca acei primari indolenţi, care nu vor vrea să acceseze fonduri, să fie sancţionaţi de electorat în anul 2012. Pentru că aşa se va face diferenţa, între primarii care au avut interes să dezvolte localităţile pe care le conduc şi ceilalţi, care nu s-au interesat să atragă fonduri”, a spus Emil Boc.
Primul-ministru a precizat că, pentru a veni în sprijinul autorităţilor locale, a solicitat conducerii Ministerului Finanţelor să găsească o soluţie pentru simplificarea modului de colectare a Taxei pe Valoarea Adăugată. El a spus că o astfel de măsură i-ar încuraja pe primari să fie interesaţi mai mult de accesarea fondurilor europene. În acelaşi timp, după ce câţiva primari suceveni au ridicat problema încetinirii realizării proiectelor din cauza contestaţiilor la licitaţiile de execuţie, Emil Boc a precizat că Executivul pregăteşte o ordonanţă prin care se va modifica modul în care pot fi făcute aceste contestaţii.
„Vrem să nu mai fie atâta birocraţie, însă în acelaşi timp vom întări controlul şi transparenţa în achiziţiile publice”, a mai spus primul-ministru al României.