Medicul a explicat că angio-tomografia, care permite obţinerea celor mai fine detalii asupra vaselor de sânge, este deosebit de utilă în patologia cerebrală şi este inclusă în protocoalele obligatorii în cazul intervenţiilor neurochirurgicale.
Utilitatea noilor investigaţii
„Dacă tomografia standard evidenţiază strict leziunile sau formaţiunile care realizează un contrast natural între ele şi ţesuturile înconjurătoare, angio-tomografia permite realizarea unei hărţi a circulaţiei sangvine a organului vizat”, a explicat medicul.
Referindu-se la perfuzia cerebrală, dr. Tiberiu Brădăţan a arătat că o astfel de investigaţie permite diagnosticarea precoce a unui accident vascular ischemic.
„Tomografia obişnuită nu identifică în primele ore leziunile, însă perfuzia cerebrală ne permite să realizăm o imagine ţintită pe zona în care se bănuieşte că s-a produs accidentul vascular. De asemenea, se poate vizualiza microcirculaţia, adică cât sânge ajunge din artere în zona respectivă. În acest fel se poate face o comparaţie cu zonele normal vascularizate şi localiza precoce accidentul vascular ischemic”, a spus dr. Tiberiu Brădăţan.