Afacerile necurate cu alcool au două componente: denaturarea şi obţinerea de produse intermediare. Pentru fiecare din acestea există filiere bine structurate, oameni mituiţi pentru a închide ochii şi interese enorme. Sunt afaceri despre care se cunosc toate detaliile, dar implicarea unor oameni cu funcţii importante în Finanţe, Poliţie, Vamă, Parchet sau chiar Instanţe face ca totul să fie trecut sub tăcere.
Produsele de contrabandă, pentru care nu se plătesc accize, ajung pe piaţă la preţuri care elimină orice concurenţă. Contează mai puţin că nu corespund standardelor şi că sunt un adevărat pericol pentru sănătatea celor care le consumă. Totul se rezumă la câştigurile pe care un grup de oameni le au şi care uşor-uşor vor să-şi consolideze poziţia pe plan local.
Filiera denaturării
Una din metodele folosite de producătorii din domeniu este comercializarea produselor alcoolice supuse accizării drept produse denaturate, pentru care statul nu percepe accize. În mod normal, aceste produse denaturate sunt destinate industriei farmaceutice sau alimentare sau pentru obţinerea altor produse, gen soluţii pentru parbriz. Pentru a nu ridica preţul acestor produse pe piaţă, statul a decis să nu le supună accizării. Folosindu-se de această prevedere legală, o parte dintre producătorii suceveni au perfecţionat un adevărat sistem prin care statul este fraudat zilnic.
Aşa-zisul alcool denaturat pleacă de pe poarta societăţii şi ajunge la câteva firme de distribuţie, multe din acestea avându-şi sediul în zona Şcheia. În aceeaşi zi, produsele denaturate sunt revândute fictiv către persoane fizice, în baza unor bonuri de casă, ceea ce face aproape imposibil controlul ulterior.
În realitate, nu este vorba nici un moment de produse denaturate, ci de băuturi spirtoase care ajung pe piaţă la preţuri mai mici decât dacă s-ar achita toate taxele şi impozitele către stat.
Cercul se închide astfel, iar principalul beneficiar este producătorul de alcool.
Produse alcoolice vândute fără acte
Punerea în vânzare fără acte a produselor alcoolice prelucrate este, de asemenea, utilizată în mod constant de câţiva ani. Se folosesc instalaţii ilegale care nu pot fi contabilizate şi astfel produsele de contrabandă ajung pe piaţă fără a apărea în vreo evidenţă contabilă, evitându-se astfel plata taxelor şi accizelor.
De obicei, produsul finit este ambalat în recipiente de plastic de 2 sau 5 litri. Marfa ajunge la firmele implicate în această suveică, care, de asemenea, le revând la negru.
Nici o tranzacţie nu apare în contabilitate, iar prejudiciile aduse bugetului de stat se ridică anual la milioane de euro.
Dovadă în acest sens sunt maşinile cu produse alcoolice descoperite de-a lungul timpului în trafic, fără ca şoferul să poată prezenta acte justificative.
Produse intermediare care nu respectă standardele
Şi produsele alcoolice intermediare au propriul drum prin care producătorul obţine câştiguri substanţiale. Potrivit reţetelor, pentru producerea unor astfel de produse este nevoie de vin de calitate, cu o concentraţie de aproximativ 12 grade. Cum asta înseamnă costuri suplimentare, produsele alcoolice intermediare sunt contrafăcute cu alcool etilic, iar o serie de probe de laborator analizate la Larex Bucureşti au stabilit că nu se respectă concentraţia de vin din reţetă. Pentru aceste neajunsuri, în unele cazuri s-a ajuns la stabilirea unor prejudicii de ordinul zecilor de miliarde de lei vechi către bugetul de stat, dar totul s-a stopat după depunerea unor contestaţii gândite cu ajutorul unor reprezentanţi ai ANAF.
În mod curios, controalele efectuate de reprezentanţii DGFP Suceava până în iulie 2007, când aceste atribuţii au revenit inspectorilor vamali, nu au stabilit abateri de la legislaţie, ceea ce ridică mari semne de întrebare cu privire la corectitudinea verificărilor.
Ameninţări la adresa celor care nu închid ochii
Acolo unde angajaţii instituţiilor statului nu au putut fi mituiţi, reprezentanţi ai firmelor producătoare de alcool nu au ezitat să treacă la ameninţări cu moartea. Şi acestea nu i-au vizat numai pe oamenii incomozi, ci şi pe membrii familiilor, iar plângerile adresate mai sus au rămas nesoluţionate.
Toate acestea denotă importanţa afacerilor ilegale cu alcool, sumele mari care se vehiculează şi persoanele care sunt implicate şi care trag cu dinţii pentru a nu pierde avantajele materiale ce decurg de aici.
Un fost parlamentar, posibil coordonator al afacerilor cu alcool
Persoane avizate afirmă că în spatele acestor afaceri ilegale cu alcool se află un fost parlamentar sucevean, un om uns cu toate alifiile. Pentru fiecare problemă apărută în rândul producătorilor de alcool din judeţ, fostul demnitar ar fi găsit rezolvări, mergând până la angajarea unei celebre firme de avocatură din Bucureşti care să-i apere pe cei prinşi cu diferite nereguli. În afara acestei persoane, lista celor care protejează afacerile mai cuprinde şi actuali sau foşti şefi din DGFP Suceava, dar şi din ANAF, adevăraţi oameni cu „cap de fier”. Lista cuprinde oameni cu funcţii de conducere din Vama şi Poliţia locală, dar şi din diferite structuri judiciare.
O maşină de teren, preţul închiderii unui dosar
Nici plângerile penale înaintate de-a lungul timpului par să nu fi avut nici efect. Chiar dacă unele dintre aceste sesizări au fost instrumentate de procurori ai structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în final totul s-a clasat. Preţul vehiculat: un autoturism de teren în valoare de câteva zeci de mii de euro.
(26 feb 2009, 11:22:14