Peste 60 de kilograme de carne de viţel fără acte de provenienţă au fost confiscate, marţi dimineaţă, din Piaţa Mare a municipiului Suceava, după o acţiune fulger a conducerii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava.
Cele două societăţi care vindeau carnea fără vreo garanţie că aceasta nu este periculoasă pentru sănătatea populaţiei au fost amendate şi li s-a suspendat temporar activitatea, în timp ce medicul veterinar care răspunde de siguranţa alimentelor din piaţă a fost mutat disciplinar, pentru neglijenţă în serviciu.
Activitatea unităţilor, sistată două luni de zile
Doctorul Petrea Dulgheru, şeful DSVSA Suceava, a precizat că, împreună cu o echipă de la compartimentul de inspecţie al instituţiei, s-a deplasat în hala pieţei, la ora 5.30, atunci când agenţii economici îşi aduc produsele în galantare.
„Am constatat că două societăţi vindeau carne de tineret taurin fără acte de provenienţă. Este vorba de animale sacrificate ilegal, probabil în gospodăria proprietarilor, fără a fi respectate normele sanitar-veterinare şi fără să existe vreo garanţie că acestea erau sănătoase. Este regretabil că am ajuns la o astfel de abatere gravă, chiar în hala centrală a municipiului Suceava”, a declarat Dulgheru.
Societăţile care comercializau carne provenită de la animale sacrificate în afara abatoarelor sunt SC Nicşan SRL Călineşti şi SC Corocăescu SRL, în cazul ambelor fiind găsite la vânzare aproximativ 30 de kilograme de carne de viţel, fără acte de provenienţă.
Administratorilor celor două societăţi li s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în cuantum de 5.000 de lei, iar activitatea unităţilor a fost suspendată pe o perioadă de 60 de zile. În acest termen, patronii unităţilor trebuie să ia măsuri de modernizare a abatoarelor pe care le deţin, şi din acest punct de vedere existând multe deficienţe.
Medicul veterinar, mutat disciplinar
Medicul veterinar care ar fi trebuit să vegheze ca astfel de activităţi ilegale să nu fie posibile este considerat şi el vinovat pentru această situaţie.
„Când noi am ajuns acolo, marfa era deja pe piaţă. Nu pot să-mi închipui cum de medicul nu a verificat situaţia şi nu a scos carnea din consum. Am luat măsura ca acesta să fie detaşat disciplinar la Serviciul de Igienă de pe lângă DSV, acolo unde activitatea este foarte intensă în această perioadă. De asemenea, se va întruni comisia de disciplină, pentru a se stabili şi o măsură administrativă”, a mai precizat şeful DSVSA Suceava.
El a ţinut să transmită un avertisment tuturor colegilor din judeţ, cerându-le să fie foarte vigilenţi, deoarece agenţii economici, pe fondul crizei economice, sunt din ce în ce mai tentaţi să apeleze la metode ilegale de lucru, şi de multe ori periculoase pentru sănătatea consumatorilor.