Din datele contabilizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, rezultă că din luna decembrie a anului trecut şi până pe 17 februarie a.c. s-au înregistrat 3.615 şomeri. Dintre aceştia, aproape jumătate provin de la societăţi care au concediat mai mult de zece persoane, fiind vorba de disponibilizări colective.
În aceste condiţii, s-a ajuns la un număr total de 11.627 de şomeri, din care 6.079 beneficiari de indemnizaţii de şomaj. Practic, numărul acestora din urmă s-a dublat faţă de anul trecut, acest aspect fiind considerat cel mai îngrijorător de către personalul agenţiei.
80% dintre şomeri au nivel de instruire scăzut
Din evidenţa AJOFM Suceava rezultă că 80% dintre şomerii din judeţ au studii de instruire primare, gimnaziale ori profesionale, 17% sunt cu nivel de instruire liceal sau post-liceal, şi doar 3% au studii superioare.
Pentru începutul lunii martie, în judeţ sunt aşteptate alte aproximativ 400 de concedieri.
Reprezentanţii AJOFM Suceava au mai precizat că, de la începutul anului, 413 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă s-au angajat. Cele mai multe încadrări în muncă s-au făcut în comerţ, necesarul de forţă de muncă din acest domeniu fiind susţinut puternic de marile magazine din municipiul Suceava, în domeniul exploatare şi prelucrare lemn, în sectorul transporturi rutiere de mărfuri, unde s-au căutat şoferi de tir, şi în domeniul protecţie şi gardă, firmele de specialitate având în continuare deficit de agenţi de pază. De asemenea, şi posturile de muncitor necalificat în diferite sectoare au avut căutare pe piaţă în această perioadă.