Universitatea suceveană a mărit, an de an, din 2005 până în 2008, sumele alocate cercetării, ceea ce a făcut ca în urma evaluării ARACIS, Suceava să fie una din primele cinci universităţi cu grad ridicat de încredere.
Dacă în 2005, din bugetul de 8,4 milioane de lei, pentru cercetare era alocat 21%, în 2008 procentul a crescut la 55 %, dintr-un buget de 30,9 milioane de lei, fără sumele de investiţii.
Pentru 2009, bugetul estimat este de circa 35 de milioane de lei, tot fără fondul de investiţii, din care circa 30 la sută ar urma să fie alocat cercetării.
În această activitate sunt implicaţi aproape 400 de universitari, cei mai mulţi, 88, de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică.
Universitarii suceveni au contracte de cercetare de milioane de lei
La Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, activitatea de cercetare implică 65 de persoane. Facultatea a accesat şi obţinut două granturi pentru cercetare, iar finanţarea este de 24 de mii de euro şi 90 de mii de lei.
61 de persoane desfăşoară activităţi de cercetare în laboratoarele Facultăţii de Inginerie Electrică. Facultatea beneficiază de 25 de granturi cu finanţare pentru cercetare, în valoare de 2,8 milioane de lei. Facultatea de Istorie şi Geografie are 51 de persoane în cercetare, iar valoarea celor opt granturi şi contracte de cercetare obţinute se ridică la 62 de mii de euro şi 320 de mii de lei.
În cadrul Facultăţii de Inginerie mecanică, activitatea de cercetare este efectuată de un număr de 39 de persoane. Facultatea beneficiază de finanţare prin granturi şi contracte de cercetare, în valoare de 2,1 milioane de lei. La Facultatea de Silvicultură, în cercetare sunt implicate 31 de persoane şi alţi 26 de universitari lucrează în activitatea de cercetare a Facultăţii de Inginerie Alimentară. 18 persoane desfăşoară studii de cercetare la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare”, în timp ce la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei sunt implicate în cercetare nouă persoane.
Pentru perioada următoare se doreşte înfiinţarea a încă 23 de laboratoare de cercetare, în cadrul a şapte facultăţi din Universitatea „Ştefan cel Mare”.
Totodată, în cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava funcţionează şase centre de cercetare, trei centre în cadrul Facultăţii de Inginerie electrică, două centre în cadrul Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării şi un centru de cercetare la Facultatea de Istorie şi Geografie.