“În general e un bilanţ pozitiv, iar rezultatele obţinute sunt foarte bune”, a concluzionat Linu. Vicepreşedintele CSM a vorbit şi despre unele disfuncţionalităţi ce au apărut în activitatea parchetelor sucevene, legate în primul rând de lipsa de personal şi de modul de implicare în soluţionarea unor dosare.
Cea mai stringentă problemă rămâne în continuare numărul insuficient de procurori.
Cel mai elocvent exemplu, în rândul parchetelor sucevene, se înregistrează la Gura Humorului, acolo unde lucrează doar un singur procuror, deşi sunt patru posturi pe schemă.
La acest subiect, Bogan Linu, care este şi preşedintele Secţiei Procurori din cadrul CSM, a explicat că, la nivel naţional, instituţia pe care o reprezintă se confruntă cu un val de pensionări în rândul magistraţilor.
“În ianuarie, am avut 100 de magistraţi pensionaţi la cerere, iar în februarie, până în prezent, sunt încă 70 de cereri de pensionare. Şi asta din cauza unei nesiguranţe legislative, a unor zvonuri privind anumite modificări legislative. În ritmul ăsta, o să ajungem la peste 1000 de magistraţi care vor ieşi la pensie până la sfârşitul anului”, a ridicat din umeri vicepreşedintele CSM.
La nivelul PCA Suceava, a explicat procurorul general Vasile Mandici, sunt în jur de şapte procurori care vor să iasă la pensie.