Fenomenul este confirmat şi de poliţie, care are în cercetare mai multe cazuri de acest gen, rămase cu autori necunoscuţi.
Braconierii şi-au intensificat acţiunile de la începutul anului
În ultimii ani, prezenţa braconierilor a fost semnalată în mod repetat în Bazinul Dornelor, iar în acest an situaţia s-a înrăutăţit.
„De cinci-şase ani, de când sunt venit eu în zonă, an de an am avut ciute şi căpriori împuşcaţi de braconieri, veniţi din Maramureş. De la începutul anului acţiunile lor s-au intensificat. Din urmele găsite, avem cel puţin opt-zece cervide împuşcate, în zona Dorna-Arini. Am organizat pânde nopţi întregi, dar de fiecare dată când i-am aşteptat noi nu au venit”, ne-a spus Filaret Costeliuc, şeful Filialei de Vânătoare Vatra Dornei.
Despre faptul că braconierii au ajuns în zonă în momente când nu erau organizate pânde, o explicaţie are doctorul Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava.
„Există informatori printre unii oameni care ar trebui să apere pădurea şi vânatul, probabil din rândul paznicilor de vânătoare”, spune acesta.
Şi Filaret Costeliuc crede că braconierii din Maramureş au primit de fiecare dată informaţii, astfel că au evitat pândele organizate intens în ultima perioadă.
Omoară căprioarele pe versanţi, de la mare distanţă
Modul în care vânează braconierii demonstrează clar că aceştia au mijloace foarte sofisticate, iar împuşcarea cervidelor este o afacere pentru ei.
Cu ajutorul proiectoarelor montate pe maşinile de teren, aceştia supraveghează zone de pe versanţi dezgoliţi, iar atunci când acolo îşi fac apariţia ciute sau căprioare le împuşcă din apropierea maşinii, de la mare distanţă.
„Se pare că au mijloace de ochire pe timp de noapte, cu infraroşu, extrem de performante, trag de la mare distanţă, iar arma nu face zgomot aproape deloc”, spune Petrea Dulgheru. De obicei, explică Dulgheru, braconierii din autoturismele de teren sunt urmaţi de o altă maşină, în care este depozitat vânatul doborât.
Munca vânătorilor din zonă, bătaia de joc a braconierilor
„Ca reprezentat al vânătorilor din zonă mă declar total nemulţumit de situaţia actuală, care se menţine de ani de zile şi cer organelor în drept să ia măsuri ferme pentru a stârpi acest fenomen. Noi plătim cotizaţie, hrănim vânatul, iar aceşti braconieri din Maramureş vin şi decimează populaţia de cervide”, a mai spus Petrea Dulgheru.
În cursul zilei de ieri, trei indivizi din localitatea maramureşeană Borşa au fost reţinuţi de poliţie, suspectaţi pentru acte de braconaj la Dorna Arini.
Numărul braconierilor care vin în zonă este cu siguranţă mai mare, însă rămâne de văzut dacă aceste acţiuni ale poliţiei vor opri acest fenomen.