„Noi, cetăţeni ai comunei Marginea, tânăr şi bătrân, sărac şi bogat, am construit acest pod fără bani de la stat, dar ei, patroni de la ape, tovarăşi şi fraţi vor să ne vadă în cătuşe legaţi, dar tu, care ştii ce vor ei să facă cu noi, vei merge din nou prin praf şi noroi? Sau vii cât mai grabnic să fii alături de noi? Ascultă române! Podul rămâne!!!”
Acesta este mesajul scris pe panoul amplasat pe malul stâng al râului Suceviţa şi pe care îl citesc, deopotrivă, şoferii şi localnicii.
Este o replică la dosarul penal pe care Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi l-a înregistrat pentru a demara cercetări împotriva celor care au iniţiat şi construit podul de lemn de pe drumul naţional 17A. Este singurul panou care a mai rămas, pentru că al doilea, amplasat pe malul drept al râului, a dispărut subit. Adaptarea gândită de oamenii din Marginea suna aşa:
„Podul de piatră s-a dărâmat,A venit apa şi l-a luat,
Am făcut altul pe râu în sus,
Altul de lemn, de oameni adus”.
Nimeni nu e speriat că va sta la puşcărie
Anunţul că vor fi chemaţi la poliţie pentru a da cu subsemnatul pare să-i fi solidarizat şi mai mult pe sătenii din Marginea. În afara celor două panouri cu mesaje sfidătoare la adresa celor care i-au denunţat şi îi vor pedepsiţi, oamenii se adună zilnic la podul pe care şi l-au construit singuri şi discută pe seama declaraţiilor autorităţilor vizavi de acest subiect.
Nimeni nu este speriat de perspectiva de a sta până la 3 ani în închisoare, aşa cum au fost ameninţaţi de reprezentanţii Apelor Române.
„Să ne facă o celulă pentru toţi. Dar să fie o celulă mare la Botoşani, pentru că suntem mulţi. Separaţi nu acceptăm să stăm, că dărâmăm tot pe acolo”, a spus Arcadie Boicu, reprezentantul societăţii civile din Marginea.
Bărbatul spune că nici el şi nici ceilalţi oameni care au participat la construcţia podului nu au nimic de ascuns şi că se vor prezenta la audieri, la Poliţie, fără nici cea mai mică reţinere.
„Altceva decât să ne ameninţe ce ne pot face? Să ne ducă la puşcărie sau să ne dea o amendă de 70.000 de lei. Ce o fi, aia om suporta”, a adăugat Arcadie Boicu.
„Nu puteam să ne ducem morţii din cauza lipsei podului”
Oamenii din Marginea spun că lipsa podului crea neajunsuri majore în viaţa de zi cu zi a comunităţii.
„Nu puteam să ne ducem morţii la groapă din cauza lipsei podului. Trebuia să ocolim pe ruta făcută de autorităţi, printre tiruri şi pe un drum care numai drum nu se putea numi. Pentru asta trebuie să mergem la puşcărie?”, s-au întrebat sătenii din Marginea adunaţi ieri la pod pentru a-şi exprima nemulţumirile.
Una peste alta, ei consideră că actuala construcţie nu reprezintă nici un pericol, iar mulţumirea lor este că mii de şoferi le mulţumesc zilnic.
„Acum pe ruta ocolitoare trec doar maşinile mari şi câte 1-2 maşini mici la o oră. În schimb, pe podul construit din banii noştri trec peste 1.000 de maşini pe zi. Eu în loc să duc banii acasă la copii, i-am băgat aici. Nu asta contează, ci faptul că am făcut ceva pentru oamenii din sat şi pentru şoferii care trec pe aici”, a precizat Ghiţă Maftian, zis „Giusi”.
Om plătit pentru a supraveghea podul noaptea
Constructorii podului de lemn de la Marginea spun că securitatea celor care trec pe acolo nu este în pericol. Testat la o greutate de 10 tone, podul este limitat pentru autovehicule mai uşoare de 2,5 tone, cu o înălţime mai mică de 2,5 metri, iar viteza de circulaţie nu poate depăşi 5 km/h.
„Este nisip la fiecare capăt al podului, dar peste noapte avem plătit un om de societatea civilă din Marginea care se îngrijeşte să nu apară probleme”, a explicat Arcadie Boicu.
În timp ce podul ridicat de săteni doar într-o singură zi este funcţional, lucrările la vechiul pod de pe DN 17A, care face legătura între localităţile Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc, înaintează cu viteza melcului.
„Sunt trei dulăi veniţi ca în tabără la Bucşoaia. Întind trei sârme pe zi şi o fac de câteva săptămâni. Ne-au spus că au trimis tirurile după materiale. Asta e de vreo 3 săptămâni, dar cred că le-or fi trimis în Asia”, face haz de necaz Ghiţă Maftian.
Dosar penal înregistrat la Parchetul din Rădăuţi
Podul de pe drumul naţional 17A a fost construit de sătenii din Marginea într-o singură zi, pe 6 februarie 2009. Exasperaţi că autorităţile nu finalizează lucrările la vechiul pod distrus la inundaţiile din iulie anul trecut, oamenii au făcut adrese peste adrese, dar s-au ales doar cu promisiuni. În final, au pus bani din propriile buzunare şi au ridicat actualul pod din lemn, chiar dacă nu au primit nici o autorizaţie în acest sens. Reprezentanţii Apelor Române au făcut plângere împotriva sătenilor, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi a deschis un dosar penal. Urmează ca poliţia să-i identifice pe autorii construcţiei, pedeapsa pe care aceştia o riscă fiind între 1 şi 3 ani de închisoare sau amendă de 70.000 de lei.
(20 feb 2009, 11:53:03