Imediat după apariţia materialului, marţi, la ştirile de la ora 19:00, ale postului respectiv de televiziune, şeful IPJ Suceava, comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ, a cerut compartimentului de Inspecţie Internă demararea unei anchete, pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care s-a făcut acea înregistrare video.
Concluziile cercetărilor au fost prezentate, ieri, printr-un comunicat al Biroului de Presă al IPJ Suceava.
I-a filmat cu telefonul mobil în timp ce-l duceau la spital
Înregistrarea cu pricina a fost făcută în după-amiaza zilei de 16 noiembrie 2008, atunci când echipajul de poliţie rutieră format din agenţii Alexandru Afloarei şi Mihai Toader, ambii din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere Suceava – Biroul pentru siguranţa circulaţiei în mediul urban, au fost trimişi la un accident pe Drumul Naţional 29, pe raza comunei Dumbrăveni.
La faţa locului, poliţiştii l-au mai găsit doar pe unul dintre şoferii implicaţi în accident, Gheorghiţă P., în vârstă de 23 de ani, din Dumbrăveni, celălalt conducător auto, vinovat de producerea accidentului, şi un pasager, fiind duşi deja la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale.
Cum tânărul din Dumbrăveni nu a suferit leziuni, a rămas la faţa locului, fiind pus de poliţişti să sufle în alcooltest. Deşi rezultatul a fost negativ, explică poliţia, dat fiind faptul că era un accident cu victime, Gheorghiţă P. a fost luat de poliţişti, după finalizarea cercetărilor la faţa locului, şi dus cu maşina poliţiei la Spitalul Judeţean Suceava, pentru recoltarea probelor biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Filmarea cu pricina, de altfel, a fost făcută în drum spre spitalul judeţean.
Tânărului care înjura „i-a fost respectat dreptul la liberă exprimare”
Pentru că recoltarea probelor biologice se face la un anumit interval de timp şi pentru că distanţa dintre locul accidentului şi spital era de circa 20 de kilometri, cei doi agenţi de poliţie au pornit girofarul şi sirena, măsură considerată regulamentară de şefii lor.
Faptul că şoferul a fost lăsat să stea pe bancheta din spate fără să fie supravegheat este explicat prin aceea că respectivul tânăr nu se afla sub influenţa alcoolului, nu se făcea vinovat de producerea accidentului, a cooperat cu poliţiştii şi nu se încadra în categoria persoanelor care fac obiectul acestei măsuri.
„Nu s-a încercat nici un moment intimidarea sau ameninţarea conducătorului auto de către agenţii de poliţie, în scopul încetării filmării şi al modificării vocabularului folosit, fiindu-i respectat dreptul la liberă exprimare”, se explică în comunicatul IPJ Suceava, arătându-se că tânărul de pe bancheta din spate a fost chemat din nou la poliţie, unde a recunoscut că a lui este vocea care se aude înjurând pe filmuleţ.
„Precizăm că agenţii de poliţie rutieră sunt obligaţi, conform atribuţiilor prevăzute în fişa postului, să constate orice abatere de la normele rutiere, iar pentru modul de deplasare al conducătorului autocarului, care nu a creat condiţii de trecere unui autovehicul ce se deplasa cu semnalele acustice şi luminoase pornite pe o distanţă destul de mare (cunoscut fiind faptul că mulţi conducători auto nu respectă această prevedere legală), s-a considerat necesară sancţionarea acestuia imediată. Agentul de poliţie a luat această hotărâre, nu din cauza recomandărilor persoanei din spate, ci din motivele enunţate mai sus”, se mai arată în comunicatul de presă al poliţiei, precizându-se că în tot acest caz nu se impune luarea vreunei măsuri disciplinare împotriva celor doi agenţi de poliţie.
(20 feb 2009, 11:26:54
NU CRED CA AM AJUNS NOI SUCEVENII SA FIM DUSI DE NAS DE POLITIE. UITATI-VA VA ROG CU MARE MARE ATENTIE LA INREGISTRARE SI VE-TI OBSERVA CA DL AGENT DE CIRCULATIE RUTIERA (SOFERUL) CHIAR ASCULTA INDICATIILE PRIETENULUI SAU AFLAT PE BANCHETA DIN SPATE SI RACNESTE LA COMANDA PRIN STATIE CONSIDEREANDU-SE DEASUPRA LEGII .
PROPUN POLITIEI SANCTIONAREA DURA IN SPECIAL A SOFERULUI DE PE MASINA POLITIEI CU SUSPENDAREA DIN POLITIE PE O PERIOADA DE UN AN SAU PRIN DEMISIA ACESTUIA DIN POLITIE.