„Încercăm ca protocoalele terapeutice privind infertilitatea masculină şi feminină, indiferent de cauze, cât şi analizele necesare în timpul tratării infertilităţii sau premergătoare procedurilor de tip inseminare artificială / fertilizare in vitro, să fie cuprinse în normele contractului-cadru şi, astfel, să beneficieze de compensare/gratuitate. După ce va fi adoptat bugetul, vom vedea cum se poate ca încă din acest an să facem asta măcar în parte, pentru femei”, a arătat dr. Irimie.
În ţările UE, infertilitatea e tratată prin programe naţionale
Medicul sucevean sprijină, în acest fel, proiectul Grupului de Iniţiativă "SOS Infertilitatea", grup care i-a prezentat, la începutul acestei săptămâni, argumentele sale referitoare la gravitatea fenomenului infertilităţii şi la injustiţia socială ale cărei victime sunt tinerele cupluri infertile din România.
În prezent, românii nu primesc sprijin din partea statului pentru investigaţii şi tratament în cazul infertilităţii, deşi în celelalte ţări ale Uniunii Europene costurile procedurilor necesare pentru reproducerea umană asistată (fertilizarea in vitro) sunt incluse în programele naţionale de sănătate publică.
Mai mult, Parlamentul European, într-o rezoluţie din 2008, constată că „infertilitatea este o boală recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia; subliniază faptul că rata infertilităţii este în creştere, atingând în prezent aproximativ 15% din cupluri; invită, prin urmare, statele membre să garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament împotriva infertilităţii". În ţara noastră, nu există nici măcar o statistică a cuplurilor infertile.