Recordul de viteză înregistrat până ieri în jurul orei 14.00, de unul dintre aparatele de radar de pe raza comunei Drăguşeni, a fost de 113 kilometri la oră.
Sistemul de emitere a amenzilor
După cum ne-a explicat comisarul şef Romeo Butnariu, şeful Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava, sistemul de radare funcţionează 24 de ore din 24, concomitent cu măsurarea vitezelor traficul fiind înregistrat video. Imaginile sunt stocate şi vizualizate la dispeceratul deschis special pentru aceste sistem, la Poliţia Rutieră.
Atunci când este înregistrată o maşină care a depăşit limita de viteză, agentul de serviciu de la dispecerat măreşte imaginea pentru a afla numărul de înmatriculare. Introduce apoi datele de identificare în calculator, iar de aici încolo toate operaţiunile se realizează automat, prin sistemul special creat în acest sens.
Mai întâi proprietarul maşinii primeşte acasă o înştiinţare, în care i se comunică faptul că a depăşit limita de viteză, în termen de cinci zile acesta având obligaţia de a trimite (prin poştă sau fax), la Serviciul de Poliţie Rutieră Suceava, un talon pe care îl găseşte în plic, completat cu datele sale şi cu confirmarea că el conducea maşina. Dacă la volan se afla altcineva, acesta are obligaţia să comunice numele şi datele persoanei respective, care va fi contactată apoi de Poliţia Rutieră. Abia după ce sunt trimise aceste date, sistemul emite procesul verbal de sancţionare, pe numele persoanei care se afla la volan.
Dovada video, la şofer doar dacă acesta o contestă în instanţă
Interesant este că dovada video cu maşina surprinsă de radar nu este trimisă în plic, odată cu amenda, aceasta ajungând la şofer doar dacă acesta contestă sancţiunea în instanţă.
Conform legislaţiei rutiere, depăşirea limitelor de viteză se sancţionează cu 2-20 de puncte de amendă (un punct de amendă este echivalentul a 60 de lei), în funcţie de viteza cu care au fost depăşite limitele admise, la această sancţiune contravenţională adăugându-se de la două până la şase puncte de penalizare.
În condiţiile în care şoferul a depăşit cu mai mult de 50 de kilometri la oră limita admisă, acesta se alege, pe lângă amendă, şi cu permisul de conducere suspendat pe o perioadă de 90 de zile.
Unde se găsesc radarele
Cele opt radare fixe care funcţionează de ieri în judeţ sunt amplasate pe porţiuni de drum considerate periculoase. Patru dintre acestea sunt dispuse pe DN 29, în comuna Dumbrăveni, la distanţe de aproximativ un kilometru.
Celelalte patru se găsesc pe DN 2, două în Drăguşeni şi două în Roşiori. Pe sectoarele de drum de pe DN 2 prevăzute cu radare, limita de viteză permisă este de 60 de kilometri la oră, pentru toate categoriile de vehicule, în timp ce pe DN 29, la Dumbrăveni, viteza de 60 km/h este permisă numai pentru autovehicule conforme categoriilor A şi B, maşinile de tonaj mai mare având stabilită o limită de 50 de kilometri la oră.
Radarele fixe au fost aduse la Suceava de firma de profil SC Codec SRL Cluj Napoca, care a încheiat parteneriate cu primăriile pe raza cărora sunt amplasate aparatele de măsurare a vitezei. Conform contractului, firma clujeană, care a suportat integral costurile investiţiei, va încasa 65% din valoarea amenzilor, restul banilor urmând a reveni primăriilor.
(19 feb 2009, 12:22:26