Sumele pe care le pregătiseră iniţial pentru a asigura partea lor de finanţare nu mai sunt acum suficiente, iar pentru a acoperi diferenţa investitorii sunt puşi în situaţia de mai scoate din buzunar foarte mulţi bani.
Sumele în plus, peste posibilităţile investitorilor
Dragoş Puiu este patronul SC Flores Prod SRL Rădăuţi şi a întocmit un proiect de finanţare la măsura 123 din cadrul PNDR, care vizează modernizarea şi dotarea cofetăriei şi patiseriei pe care le are deja. Valoarea proiectului este de 188.126 de euro, jumătate din sumă reprezentând finanţarea europeană, iar restul aportul său propriu.
„Din calculele mele, din cauza cursului din ultimele luni, am de achitat în plus echivalentul a 26.000 de euro. Când am început întocmirea proiectului, la mijlocului anului trecut, euro era cotat la 3,6 lei, iar la semnarea contractului, la începutul acestui an, a ajuns la 4,3 lei”, povesteşte Dragoş Puiu.
Acesta spune că suma pe care trebuie să o achite acum pentru a achiziţiona toate utilajele din contract reprezintă un efort financiar care îi pune afacerea în pericol.
„Este o sumă peste posibilităţile noastre din momentul de faţă. Nu putem învinui pe nimeni pentru această situaţie, iar soluţia pe care am găsit-o este să nu fac toate achiziţiile din contract, ci doar ce îmi pot permite cu banii iniţiali. Sper să mi se permită acest lucru”, spune patronul firmei rădăuţene.
Aproape 250.000 de lei în plus, în câteva luni de zile
Pentru cei care au proiecte cu o valoare mai mare, situaţia este şi mai disperată. Petru Mitocaru, patron la SC Mit Forest SRL Cornu Luncii, societate cu profil de exploatare forestieră şi debitare lemn, a semnat un contract în valoare de peste 760.000 de euro.
„Eu mi-am făcut calculele la un curs al euro de 36.000 de lei vechi, iar acum acesta este cu 7.000 de lei mai mare. La fiecare euro din partea mea de proiect trebuie să adaug suma asta. Sincer să fiu, nu ştiu ce o să facem. Proiectul trebuie realizat, ori achiziţionezi tot ce ai în dosar, ori nu mai primeşti nimic. Deocamdată trag de timp şi aştept o minune, poate să mai scadă euro. Acum este criză economică, banii sunt număraţi, iar suma ce trebuie dată suplimentar este foarte mare”, spune bărbatul, care nu exclude posibilitatea de a renunţa la contract. Dintr-un calcul simplu rezultă că pentru a-şi acoperi investiţia, omul de afaceri trebuie să scoată din buzunar mai bine de 245.000 de lei în plus faţă de suma calculată iniţial.
El se mai declară nemulţumit şi de faptul că partea de finanţare nerambursabilă de 50% asigurată prin acest proiect este impozitată cu 16%, condiţii în care nu se poate vorbi de sprijinirea investiţiei la jumătate din valoare, aşa cum se specifică în contract.
218 proiecte de finanţare depuse în judeţ
În judeţul Suceava sunt depuse 218 proiecte de finanţare prin programul european PNDR, toate sumele fiind calculate în moneda euro. Dintre aceste proiecte, 42 au fost deja selectate pentru plată, alte 40 având şanse mari de a fi declarate eligibile.
„Este o mare problemă în tot sistemul financiar, şi nimeni nu poate fi învinovăţit de această situaţia grea pentru beneficiarii programelor. Deocamdată nu avem proiecte care să fi fost aprobate, iar beneficiarii să-şi fi manifestat intenţia clară de a renunţa la ele. Ei au cheltuit deja mulţi bani pentru întocmirea proiectelor, pe consultanţă, şi nu le convine să renunţe foarte uşor”, a explicat Fănică Cotos, directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Suceava, subliniind că modificări în ceea ce priveşte achiziţiile din contracte pot fi făcute numai în anumite situaţii, funcţie de specificul fiecărui proiect în parte.