Cei trei au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, în 13 decembrie 2006.
Procurorii au stabilit că, în perioada 2002–2006, Ioan Stan şi Gavril Mîrza, acesta din urmă şi în calitate de preşedinte al Fundaţiei Social-Culturale „Armonia” Suceava, i-ar fi determinat pe diverşi agenţi economici să sponsorizeze fundaţia, iar prin intermediul acesteia, şi PSD. Asta în condiţiile în care Legea 43/2003 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale interzice expres finanţarea partidelor politice de către o fundaţie.
În urma cercetărilor, procurorii au stabilit că firmele erau cooptate de Mîrza, prin intermediul lui Petru Ştirbu, în scopul contribuirii cu bani la desfăşurarea unor acţiuni social-culturale, sportive ori cu caracter umanitar. Acţiunile respective urmau să se desfăşoare prin intermediul fundaţiei „Armonia” Suceava. Printre aceste acţiuni se numără tipărirea de cărţi distribuite în campania electorală din 2004 şi la Congresul PSD din aprilie 2005.
Ioan Stan ar fi contribuit la strângerea de fonduri, solicitând reprezentanţilor unor firme să sponsorizeze fundaţia pentru campania electorală. Contractele de sponsorizare erau distribuite fie direct de către Ioan Stan, fie de către Petru Ştirbu.
Totodată, Ştirbu sau alte persoane neidentificate ar fi distribuit unor firme contracte de sponsorizare, plăţile fiind efectuate direct în contul fundaţiei „Armonia”.
Fundaţia a colectat 2,8 miliarde de lei vechi
Potrivit procurorilor, prin aceste demersuri ar fi fost strânsă suma de 2,8 miliarde de lei vechi, o parte din bani fiind folosiţi pentru ca imaginea fundaţiei să fie asociată Organizaţiei Judeţene a PSD Suceava. De asemenea, procurorii au propus instanţei confiscarea sumei de 2,8 miliarde de lei, considerând că întreaga activitate a fundaţiei s-ar fi circumscris activităţilor ilegale de colectare de fonduri pentru PSD. În proces, Ioan Stan şi Gavril Mîrza au fost judecaţi pentru folosire a influenţei sau autorităţii deţinute în calitate de persoane cu funcţii de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Petru Ştirbu a fost judecat pentru complicitate la această faptă.
Mîrza, Stan şi Ştirbu spun că s-a făcut dreptate
După pronunţarea hotărârii judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, liderul PSD Suceava, Gavril Mîrza, a declarat că decizia este una „corectă şi dreaptă”. Mîrza a arătat că „ar fi fost culmea ca în mileniul al treilea cineva să fie condamnat pentru că a editat nişte cărţi”.
El a precizat că activităţile Fundaţiei „Armonia” nu au încălcat legea, iar sumele disponibile au fost folosite pentru acţiuni umanitare şi pentru editare de cărţi, „în care au apărut şi cuvintele liberalism, numele lui Carol I, şi nu numai social democraţie. A fost un proces politic, însă sunt mulţumit că instanţele au făcut dreptate”.
La rândul său, deputatul PSD Ioan Stan a precizat că decizia Înaltei Curţi de Casaţie este una normală, demonstrând că acuzaţiile aduse au fost false.
„În urma analizării dosarului, în cadrul procesului, s-a văzut că suntem nevinovaţi”. Nu în ultimul rând, Petru Ştirbu consideră că justiţia şi-a făcut datoria în acest caz şi că „ceea ce am spus în ultimii ani, că suntem nevinovaţi, s-a dovedit a fi adevărat”.
(18 feb 2009, 13:16:18
Doar gurile rele vorbesc....