Popescu a spus că a solicitat sancţionarea celor doi după ce a constatat mai multe nereguli privind modul în care s-a intervenit la deszăpezirea drumurilor naţionale, în special în urma ninsorilor de săptămâna trecută.
Prefectul a precizat că pe drumurile naţionale aflate în grija celor două secţii s-a intervenit târziu şi ineficient în degajarea zăpezii de pe carosabil, iar supravegherea modului de utilizare a mijloacelor de deszăpezire a fost ineficientă. În acelaşi timp, Sorin Popescu a mai arătat nu au fost asigurate locuri pe care să poată, pentru moment, parca mijloacele de transport aflate în trafic şi care nu erau pregătite pentru deplasarea în condiţii de iarnă; nu a fost asigurat suficient material antiderapant în zonele de risc şi nu au fost asigurate mijloacele de tracţiune-tractare pentru a se interveni la timp în cazul autovehiculelor derapate sau care blocau căile de acces.
„De asemenea, am constatat că atunci când au fost cele mai mari probleme din cauza ninsorilor, nu au fost luate măsuri ferme de oprire a circulaţiei rutiere, pe traseele afectate, în vederea eficientizării activităţilor de deszăpezire. Nu în ultimul rând, nereguli au fost constatate şi în ceea ce-i priveşte pe membrii comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, care nu au intervenit cu promptitudine în toate localităţile”, a spus prefectul judeţului.
15 zone din judeţ prezintă risc ridicat de înzăpezire
Sorin Popescu a subliniat că, pe lângă solicitarea de sancţionare a şefilor celor două secţii a Drumurilor Naţionale din judeţ, a stabilit şi luarea unor măsuri în vederea îmbunătăţirii modului de intervenţie a autorităţilor în situaţii de urgenţă. Astfel, el a precizat că pentru eficientizarea activităţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, s-a constituit un grup de lucru operativ, format din prefect, inspectorii şefi ai ISU Suceava, Poliţie, Inspectoratul de Jandarmi, Poliţia de Frontieră, OJTS Suceava, precum şi reprezentanţii secţiilor de Drumuri Naţionale Suceava şi Câmpulung Moldovenesc, ai Direcţiei de Drumuri Judeţene Suceava, Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, E.ON, E.ON- Gaz, Romtelecom şi DSV Suceava.
„Nu în ultimul rând, în urma discuţiilor avute în cadrul acestui grup de lucru operativ au fost identificate 15 puncte vulnerabile, cu risc mare de înzăpezire şi perturbare a traficului rutier, iar în momentul de faţă se lucrează la desemnarea persoanelor responsabile pentru fiecare zonă în parte şi a mijloacelor de intervenţie”, a declarat Popescu.
El a subliniat că printre principalele puncte identificate ca fiind cu risc de înzăpezire sunt Vadu Moldovei – Spătăreşti, Buneşti - Cumpărătura, Stroieşti, Dărmăneşti, Ratoş - Siret, Salcea, Dumbrăveni, Mestecăniş, Prislop, Poiana Stampei, Palma - Ciumîrna, Călugăreni - Şerbăneşti şi Iaslovăţ - Arbore.