Sâmbătă seara, de „Ziua Îndrăgostiţilor”, în sala frumos ornată a Căminului Cultural de la Poiana Stampei a avut loc un mare bal, la care au participat peste 300 de tineri care au vrut să sărbătorească în stil tradiţional românesc Valentine’s Day, dar şi săteni trecuţi de mult de a doua tinereţe, pentru care dragostea este veşnică.
Vestea că primarul Elisei Todaşcă, împreună cu angajaţii primăriei şi Petrică Chiforescu, directorul Căminului Cultural, organizează Balul Gospodarilor, s-a răspândit repede în comună, dar şi în împrejurimi. Manifestarea i-a scos din case pe cei dornici de distracţie, care, dacă nu au venit pentru a dansa, au venit să-i admire pe cei care şi-au demonstrat talentele de dansatori, pentru a-şi etala frumuseţea costumului popular, cu cusături specifice locului, sau pentru a gusta din bucatele tradiţionale.
La ora 19,00 sala era plină, iar trompeta lui Dănuţ Lăcătuş a anunţat că distracţia poate începe. Primii care au urcat pe scenă au fost membrii Ansamblului Poieniţa, condus de Petrică Chiforescu, şi taraful condus de studentul Dănuţ Lăcătuş. Dansatorii, soliştii instrumentişti Raluca Vasiluţ, Costel Lostun, Ilie Grămada, Cosmin Ţiganetea şi soliştii vocali Cătalin Zancu, Liviuţa Carpea, Ancuţa Lostun, Cristina Bordieanu, Ionela şi Marinela Pentelescu i-au “încălzit” pe gospodarii din Poiana Stampei, care şi-au luat nevestele şi copiii la dans, făcând să răsune sala de ropotul picioarelor în ritmul bătutelor moldoveneşti.
Între horele în care oamenii se înfrăţeau la dans, cu mâinile după umerii celor din jur, au susţinut recitaluri interpreţii de muzică populară Mirela Petruş din Bistriţa şi suceveanul Marius Zgâianu, programele susţinute de ei fiind răsplătite cu îndelungi aplauze.
Balul, o distracţie în stil tradiţional, cu ţinută obligatorie costumul popular, a continuat până în zorii zilei de duminică, participanţii, gospodari din tată în fiu, dovedind astfel că “ştiu să conserve tradiţia, ştiu cel mai bine obiceiurile vechi de secole din aceste locuri. Este ultima manifestare din lungul şir al celor care au avut loc în nopţile lungi de iarnă, pentru că se apropie postul, şi începe munca la câmp”, ne-a precizat primarul Elisei Todaşcă.