„În acest an ne-ar trebui o sumă de aproximativ 20 milioane de euro pentru a fi în grafic şi a finaliza investiţia în cei trei ani, aşa cum a stabilit Guvernul. Jumătate din obiectiv a fost atins, având în vedere că Ministerul Transporturilor a considerat că această rută ocolitoare este un obiectiv de investiţii în continuare, alocând deja aproximativ zece milioane de euro”, a spus Lungu.
El a precizat că este posibil ca diferenţa de fonduri să fie alocată în urma aprobării amendamentelor depuse la Legea bugetului de stat pentru anul 2009. Ion Lungu a explicat că, în condiţiile în care Ministerul Transporturilor a stabilit deja alocarea a zece milioane de euro pentru ruta ocolitoare, amendamentul pentru completarea sumei până la 20 de milioane de euro va fi supus discuţiei plenului Parlamentului.
„Dacă nu acum, rămân optimist că lucrurile vor merge mai spre bine în partea a doua a anului, şi mă zbat pentru a obţine sumele necesare pentru această rută ocolitoare. Deci putem spune că ruta ocolitoare nu este o poveste, este o realitate la Suceava, şi vreau să le mulţumesc parlamentarilor PD-L, precum şi celor din PSD şi celor independenţi, care au înţeles importanţa acestui proiect”, a mai declarat primarul Sucevei.
Primăria a obţinut acordul pentru un împrumut de 6,8 milioane de euro
Pe de altă parte, Ion Lungu a anunţat că Parlamentul României a aprobat ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind încheierea acordului de împrumut între Executiv şi Banca de Reconstrucţie a Germaniei (KFV), pentru creditul de 6,8 milioane de euro necesar Primăriei Suceava pentru cofinanţarea proiectului ISPA, de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare.
„S-a negociat timp de trei ani pentru acest acord de împrumut, care este parte integrantă din programul ISPA. Important este faptul că acest împrumut este garantat de Guvern”, a spus Lungu.
În acelaşi timp, el a mai precizat că în urma discuţiilor pe care le-a avut la Bucureşti cu ministrul Administraţiei, Dan Nica, i-a solicitat acestuia găsirea unor soluţii pentru suplimentarea sumelor pentru proiectul „Termoficare 2008 – 2015”.
Ion Lungu a precizat că la nivel naţional s-a stabilit alocarea a 70 de milioane de lei pentru acest proiect, însă numai municipiul Suceava ar avea nevoie de o finanţare de 40 de milioane de lei. Primarul Sucevei a arătat că municipalitatea dispune de cofinanţarea necesară pentru acest proiect, respectiv 40 milioane de lei, însă ar trebui să acceseze o sumă echivalentă de la Guvern.
(16 feb 2009, 13:45:46