Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 feb 2009 - Anul XIV, nr. 37 (4023)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Muncă remunerată

Cel mai bine plătit medic de familie din judeţ, în 2008

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Cel mai bine plătit medic de familie din judeţ anul trecut, Gabriela Prepeliuc, a primit lunar de la Casa de Asigurări de Sănătate Suceava circa 21.000 lei, pentru un număr de aproximativ 3.100 de pacienţi înscrişi pe liste. Din suma încasată, doctorul şi-a acoperit cheltuielile de întreţinere, renovare şi dotare a dispensarului în care lucrează, dar a rămas şi cu un profit deloc de neglijat, care i-a permis să-şi achiziţioneze în rate un Renault Laguna şi să plătească calculatoarele şi meditaţiile la limbi străine ale celor doi copii ai săi.

Gabriela Prepeliuc are 40 de ani şi lucrează ca medic de familie în comuna Pătrăuţi. Ea a ajuns prima în topul doctorilor cu cele mai mari câştiguri după ce colega împreună cu care lucra a plecat la o specializare în Anglia, lăsându-i ei toţi pacienţii. Între timp a ajuns să aibă aproape 3.300 de înscrişi pe liste şi probabil îşi va păstra locul în fruntea clasamentului şi în 2009.

 

Şi-a început activitatea în condiţii sanitare rudimentare

Gabriela Prepeliuc a terminat specializarea în medicină de familie în 1998 şi şi-a început activitatea ca medic de întreprindere la Termica Suceava. În 2000 a devenit doctorul sătenilor din Pătrăuţi, localitate în care a găsit un dispensar cu condiţii sanitare rudimentare. De anul trecut, de când a rămas singură şi a început să aibă venituri consistente, a renovat clădirea şi a făcut investiţii serioase în dotarea ei cu mobilier şi tehnologie modernă.

”Am izolat pereţii şi podelele, am refăcut instalaţia electrică, am montat o centrală termică pe lemne, am cumpărat mobilier, un ecograf şi o imprimantă pentru laptopul primit de la Ministerul Sănătăţii. În afară de asta, am achiziţionat un dozator de apă, întrucât fântâna a devenit inutilizabilă după inundaţiile din vară şi am montat câteva uşi şi geamuri termopan. Dispensarul are două niveluri şi trebuie încălzit şase luni pe an, fapt pentru care am investit mult şi în lemnele pentru foc, mai ales că la etaj confortul termic este asigurat de o sobă. În afară de asta, mi-am plătit curentul şi telefonul, consumabilele de birou, medicamentele şi materialele sanitare, iar de curând am încheiat un contract cu o firmă de internet, pentru a afla la timp noutăţile din domeniu”, explică Gabriela Prepeliuc ce a făcut cu banii.

 

Nu se teme de muncă şi face zilnic naveta de la Suceava

Ea subliniază că pentru a avea garanţia succesului a recurs şi la angajări de personal, ajungând să aibă în momentul de faţă patru asistente cu normă întreagă şi o a cincea cu jumătate de normă, precum şi un medic. Le plăteşte tuturor salariile, iar cadrelor medii le mai dă şi tichete de masă.

Speră, însă, ca zvonurile privind reducerea bugetului alocat medicinii primare în 2009 să nu se materializeze, deoarece în caz contrar va fi nevoită să facă restructurări.

„Am ţinut ca programul la dispensar să fie de dimineaţa până seara, astfel încât omul să găsească măcar o asistentă atunci când are nevoie. A fost o perioadă când eram foarte supărată fiindcă aveam două asistente în concediu de maternitate, dar acum m-aş bucura să mai am una, pentru a nu fi nevoită să o dau afară”, adaugă medicul.

Gabriela Prepeliuc nu se teme de muncă şi face zilnic naveta de la Suceava. Lucrează câte şapte ore de luni până vineri, cinci la cabinet şi alte două pe teren, şi se declară mulţumită de cât câştigă. Spune că nu s-a gândit să plece în altă parte, mai ales că se înţelege bine cu localnicii, care sunt disciplinaţi atunci când vine vorba să-şi caute de sănătate.

 

Vrea să cumpere dispensarul şi să continue investiţiile

În 2009 şi-a propus să îmbunătăţească condiţiile de asistenţă sanitară de la dispensar, intenţionând să continue investiţiile în amenajări dacă bugetul pe 2009 nu va fi diminuat.

„Vreau să transform podul într-un spaţiu funcţional, cu două încăperi, una pentru vaccinări şi alta, eventual, pentru partea de ginecologie. Am în vedere şi o serie de lucrări la subsol, care se inundă la fiecare ploaie. De asemenea, vreau să extind cabinetul care funcţionează la parter. Acum câţiva ani am cumpărat un teren din apropiere, pe care intenţionam să construiesc un dispensar, dar am abandonat ideea după au început discuţiile cu privire la posibilitatea achiziţionării celui în care lucrez la ora actuală. Am depus documentaţia în 2006 şi am reînnoit cererea ulterior, dar vânzarea s-a blocat la stadiul de evaluare”, adaugă cel mai bine plătit medic de familie din judeţ, în 2008.

De menţionat că la polul opus se situează un medic de familie din municipiul Suceava care, anul trecut, a încasat de la CAS circa 4.550 lei  pe lună, pentru un număr de aproximativ 900 de pacienţi înscrişi pe liste.

 

Cum se calculează veniturile medicilor de familie?

În conformitate cu Normele metodologice de aplicare a Contractului cadru pe anul 2008, finanţarea medicilor de familie, aflaţi în contract cu CAS, s-a facut prin plata “per capita” prin tarif pe persoană asigurată, conform listei proprii de asiguraţi, şi prin plata prin tarif pe serviciu medical, pentru unele servicii medicale prevăzute în pachetul de servicii, cum ar fi vaccinări, urmărirea gravidelor şi sugarilor.

Suma cuvenită lunar medicilor de familie se calculează prin totalizarea sumelor rezultate ca urmare a înmulţirii numărului de puncte “per capita” efectiv realizate şi a numărului de puncte pe serviciu efectiv realizate cu valoarea minim garantată pentru un punct “per capita”, respectiv cu valoarea minim garantată pentru un punct pe serviciu medical.

Lunar, medicul de familie transmite Casei de Asigurări de Sănătate, în primele 3 zile lucrătoare ale lunii următoare, prin reprezentantul legal, întreaga activitate efectiv realizată, care se verifică de CAS în vederea decontării.

Veniturile medicilor de familie s-au majorat sensibil după ce a crescut valoarea punctului, în 2008. La aceşti bani s-au adăugat şi cei primiţi pentru fiecare examen de bilanţ din cadrul Programului naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cel mai bine plătit medic de familie din judeţ, în 2008 .
 Vizualizări articol: 1584 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.71/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.7 din 7 voturi
Cel mai bine plătit medic de familie din judeţ, în 20082.757

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Gogosi trimis de
(16 feb 2009, 11:49:31
"De mentionat ca la polul opus se situeaza un medic de familie din municipiul Suceava care, anul trecut, a �ncasat de la CAS circa 4.550 lei pe luna" .... nu stiu de unde ati luat voi informatia asta dar eu cunosc un medic de familie ce nu castiga net niciodata mai mult de 1100 lei lunar. Nici eu nu am crezut pana ce nu mi-a aratat fluturasul. Nu vreau sa-i dau numele pt a-l pune intr-o situatie jenanta dar ceea ce va pot spune este ca activeaza chiar in municipiul Suceava.

Mai documenteaza-te si tu Monitorule!
1.1  RE: Gogosi trimis de
(16 feb 2009, 12:28:46
Tine cont ca din suma platita doctorului de catre CAS se scad toate cheltuielile cabinetului - cum scrie si in articol - chirie, intretinere, salarii asistente, eventuale renovari / imbunatatiri, asa ca da, e foarte posibil ca din cei 4500 de lei virati de CAs doctorul cunoscut tie sa ramana cu 1100 de lei net. Nuami doua salarii de asistenta de minim 1000 de lei brut daca scadem si voila...
1.2  RE: Gogosi trimis de
(16 feb 2009, 12:29:40
*Numai
2.   Deci am dreptate! trimis de
(16 feb 2009, 13:28:12
asa cum am mai spus sunt medici de familie care au incasat si 200 mil.lei vechi / luna! dar despre ce se spune ca dau 11 mil.lei brut / asistenta = GOGOSI, GOGOSI!!!!!!! in majoritatea cazurilor dau salariu MINIM / economie = 5 mil.lei vechi!!! - BRUT! iar pana la 5 mil.lei in mana dau bani la negru! deci, se justifica zicerea d.nei doctor ca vrea sa cumpere un dispensar de la tara! deci, la ei nu exista criza (financiara, binenteles), sau recesiune! la ei exista dorinta de extindere, si de prosperitate continua pe bani proveniti de la OBLIGATIA ANGAJATILOR FATA DE BUGETUL C.A.S.S.!!!!!

nu am nimic personal cu d.na doctor in cauza, ci doar cu sistemul care este parsiv si partinitor, si mereu pus in slujba celor cu functii, nu in slujba cetateanului!!!! am oroare de programul "Nicolaescu" care ne-a jecmanit si ne scurteaza speranta de viata, a noastra a romanilor, prin raportarile fictive si decontarile exorbitante a unor servicii neexecutate (chiar si pe cei decedati...)!
3.   Gogosele trimis de
(16 feb 2009, 19:55:50
Sunt un asistent de medicina de familie.Ceea ce spune doctorita in articolul de mai sus nu stiu daca se potriveste la toti doctoriii de familie. Am o vechime de 12 ani in sistem si salariul meu este minim pe economie 5 milioane brut.Asta in conditiile ,in care zi si noapte trebuie sa asigur urgentele din sat , pe cand doctorita mea la ora plecarii isi pune catrafusele in masina si tiva....pe aici ti-e drumul.E un salariu de mizerie si noi asistentii de medicina de familie suntem la mana doctorilor, saracutii....acei care nu mai au de acum ,bani de cheltuit in cabinet , ca apoi sa sii scoata prin acte justificative.

Deci cei ce-i plang pe medici s-o lase mai moale! Lor, le e frica ca de acum nu vor mai papa banuti frumosi din contributiile sociale ale tuturor.Insa tot pe noi saracii astia micii ca noua ne reduce si bruma de salariu cat ne-o da....na e criza, a scazut punctul.....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei