Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 feb 2009 - Anul XIV, nr. 36 (4022)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Semnal de alarmă

Cabinetele medicilor de familie, în colaps financiar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Cabinetele medicilor de familie cu mai puţin de 1.500 de pacienţi se vor închide din cauza procentului prea mic alocat medicinei de familie în 2009, au anunţat ieri, în conferinţă de presă, reprezentanţii Asociaţiei Medicilor de Medicină Generală Suceava.

Dr. Doina Draga Buimistriuc şi Irina Badrajan, preşedintele şi respectiv purtătorul de cuvânt al acestei organizaţii profesionale, au explicat că, prin bugetul din acest an, sumele alocate medicinei de familie sunt cu 40,69% mai mici decât cele din 2008 şi şi-au exprimat îngrijorarea că 70% din cabinetele de la oraş, cu un număr mai mic de asiguraţi, vor da faliment, ceea ce înseamnă că spitalele vor fi sufocate de pacienţi.

 

Bugetul medicinei primare, diminuat cu peste 40%

Cei doi medici de familie au avertizat că perspectiva sumbră care se conturează îi va determina pe doctori să ia drumul străinătăţii şi au solicitat sprijinul populaţiei şi al forurilor competente în vederea prevenirii acestei situaţii.

„Proiectul de buget pe 2009 prevede doar 5,4% pentru asistenţa medicală primară. O astfel de finanţare înseamnă colapsul bazei piramidei sistemului de sănătate. Mai mult, prevederile pentru 2010 şi 2011 nu dau şanse nici măcar norocoşilor care vor supravieţui în 2009”, a subliniat Buimistriuc.

Dr. Irina Badrajan a arătat că, în 2008, un cabinet de medicină de familie cu 1.500 de asiguraţi înscrişi pe liste a avut un venit mediu de 6.000 lei din plata pe cap de pacient şi de 1.000 lei din încasările pe serviciu, la valorile punctelor corespunzătoare foii de buget din anul 2008, de unde rezultă un venit brut de 2.000 lei - din care au trebuit plătite cheltuielile de asigurări sociale, contribuţia la fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi impozitul pe venit - ceea ce înseamnă că venitul lunar net a fost de 1.200 lei.

Medicul a precizat că, în 2009, în condiţiile în care bugetul s-a diminuat cu peste 40%, cabinetele vor trebui să-şi reducă drastic cheltuielile, micşorând inclusiv salariile angajaţilor şi renunţând chiar la o parte dintre aceştia. Totuşi, chiar şi cu aplicarea acestor măsuri radicale, cabinetele cu mai puţin de 1.500 de asiguraţi nu mai au nici o şansă să funcţioneze, avertizează Badrajan.

 

Populaţia, lipsită de o parte din serviciile medicale de bază

„Într-un asemenea an de austeritate, am fi înţeles stagnarea finanţării asistenţei medicale primare, ca şi în celelalte segmente, dar nu putem accepta ca austeritatea să se resimtă în medicina de familie, în condiţiile în care la unele subcapitole creşte procentul alocat cu 40%, iar la celelalte scăderea este cuprinsă între 5 şi maximum 13%”, au mai spus medicii.

Reprezentanţii Asociaţiei Medicilor de Medicină Generală Suceava au solicitat cel puţin păstrarea aceleiaşi foi de buget pentru medicina de familie şi în 2009, arătând că, prin diminuarea bugetului cu 40%, populaţia va rămâne fără o parte din serviciile medicale de bază.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cabinetele medicilor de familie, în colaps financiar.
 Vizualizări articol: 902 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 5 voturi
Cabinetele medicilor de familie, în colaps financiar4.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Chiar asa? trimis de
(16 feb 2009, 08:58:27
1. din punctul meu de vedere este o falsa "problema" procentul mic alocat medicilor de familie. de ce? pentru ca eu personal cunosc cel putin 4 medici care in cei peste 10 ani de medic de familie si-au adunat o avere considerabila, doar pe munca partiala, dar plata regeste! au avut si au bugete de 100 - 200 mil.lei vechi, din care si-au platit cu salarii mizerabile asistentii (a se face un studiu sa se vada cati asistenti au rezistat mai mult de 2-3 ani la acelasi medic), dar si-au decontat de la scobitori pana la masini pe cabinetul medical.

2. faptul ca este recesiune, ar trebui sa se simta si in buzunarul lor, nu numai in buzunarul amaratului de taran care vine sambata sau dumunica sa faca o injectie, iar medicul il refuza pt.ca nu are program!

3. platesc lunar aprox. 1,3 mil.lei vechi la CASS, dar la medic nu am fost de peste 2 ani. deci, eu nu beneficiez de nici un fel de serviciu!

4. si ar fi multe de spus, referitoare la raportari umflate, decontari si multe
1.1  RE: Chiar asa? trimis de
(16 feb 2009, 10:06:40
Ai dreptate Mandrei, dar partial.

Sunt de acord ca asistentele de la cabinetele de familie sunt platite extrem de prost. Insa cunosc medici de familie mai tineri care nu au inscrisi un nr de pacienti prea mare si castiga mizerabil. Cei cu cheag, intradecar au facut avere.!

Cat priveste medicii specialisti care au contract cu Casa lucrurile stau foarte prost. Un medic oftalmolog, de exemplu primeste de la casa de asigurari de sanatate pt fiecare consultatie 7.5 lei. Ai citit bine 7 lei si 50 de bani! Binenteles ca tot ceea ce inseamna aparatura, pregatire, punctaj anual obligatoriu, responsabilitatea actului medical se face pe banii medicului.

Un tuns la frizer cat costa ? Si ce riscuri implica un tuns ?
2.   Chiar m-am suparat! trimis de
(16 feb 2009, 09:22:18
in mai toate interviurile si declaratiile celor de la spitalul judetean de urgente, se spune ca sunt supra-aglomerati de numarul mare de bolnavi care vin la spital. deci, acestia nu beneficiaza de consult, si tratament ambulatoriu de la medicul de familie, nu? sau poate nu au incredere in medicii de familie, si prefera sa dea o atentie sa fie consultati la spital? sau poate medicii de familie (in indolenta lor) se spala pe maini si-i trimit pe amarati la spital ca sa scape de tratamente sau alte investigatii? prin urmare, sistemul ar trebui revizuit, iar cei care iau bani degeaba, sa plece si sa ne lase!!!!!!!!

era sa uit, cati medici de familie au plecat la munca in alte tari (cu contract, binenteles!) si cati medici din spitale si-au lasat salariile mizere si tambalaul din spital si au plecat spre ai servi pe altii???? ia faceti o ancheta si vedeti cine munceste si cine se "ingrasa"!!!!!!!!!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei