Dr. Doina Draga Buimistriuc şi Irina Badrajan, preşedintele şi respectiv purtătorul de cuvânt al acestei organizaţii profesionale, au explicat că, prin bugetul din acest an, sumele alocate medicinei de familie sunt cu 40,69% mai mici decât cele din 2008 şi şi-au exprimat îngrijorarea că 70% din cabinetele de la oraş, cu un număr mai mic de asiguraţi, vor da faliment, ceea ce înseamnă că spitalele vor fi sufocate de pacienţi.
Bugetul medicinei primare, diminuat cu peste 40%
Cei doi medici de familie au avertizat că perspectiva sumbră care se conturează îi va determina pe doctori să ia drumul străinătăţii şi au solicitat sprijinul populaţiei şi al forurilor competente în vederea prevenirii acestei situaţii.
„Proiectul de buget pe 2009 prevede doar 5,4% pentru asistenţa medicală primară. O astfel de finanţare înseamnă colapsul bazei piramidei sistemului de sănătate. Mai mult, prevederile pentru 2010 şi 2011 nu dau şanse nici măcar norocoşilor care vor supravieţui în 2009”, a subliniat Buimistriuc.
Dr. Irina Badrajan a arătat că, în 2008, un cabinet de medicină de familie cu 1.500 de asiguraţi înscrişi pe liste a avut un venit mediu de 6.000 lei din plata pe cap de pacient şi de 1.000 lei din încasările pe serviciu, la valorile punctelor corespunzătoare foii de buget din anul 2008, de unde rezultă un venit brut de 2.000 lei - din care au trebuit plătite cheltuielile de asigurări sociale, contribuţia la fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi impozitul pe venit - ceea ce înseamnă că venitul lunar net a fost de 1.200 lei.
Medicul a precizat că, în 2009, în condiţiile în care bugetul s-a diminuat cu peste 40%, cabinetele vor trebui să-şi reducă drastic cheltuielile, micşorând inclusiv salariile angajaţilor şi renunţând chiar la o parte dintre aceştia. Totuşi, chiar şi cu aplicarea acestor măsuri radicale, cabinetele cu mai puţin de 1.500 de asiguraţi nu mai au nici o şansă să funcţioneze, avertizează Badrajan.
Populaţia, lipsită de o parte din serviciile medicale de bază
„Într-un asemenea an de austeritate, am fi înţeles stagnarea finanţării asistenţei medicale primare, ca şi în celelalte segmente, dar nu putem accepta ca austeritatea să se resimtă în medicina de familie, în condiţiile în care la unele subcapitole creşte procentul alocat cu 40%, iar la celelalte scăderea este cuprinsă între 5 şi maximum 13%”, au mai spus medicii.
Reprezentanţii Asociaţiei Medicilor de Medicină Generală Suceava au solicitat cel puţin păstrarea aceleiaşi foi de buget pentru medicina de familie şi în 2009, arătând că, prin diminuarea bugetului cu 40%, populaţia va rămâne fără o parte din serviciile medicale de bază.
(16 feb 2009, 08:58:27
2. faptul ca este recesiune, ar trebui sa se simta si in buzunarul lor, nu numai in buzunarul amaratului de taran care vine sambata sau dumunica sa faca o injectie, iar medicul il refuza pt.ca nu are program!
3. platesc lunar aprox. 1,3 mil.lei vechi la CASS, dar la medic nu am fost de peste 2 ani. deci, eu nu beneficiez de nici un fel de serviciu!
4. si ar fi multe de spus, referitoare la raportari umflate, decontari si multe