Conform desfăşurătorului, „Paştele în Bucovina” începe cu „Drumul ouălor încondeiate”, în perioada 10-12 aprilie, cu start pe esplanada din centrul municipiului Suceava. Aici va fi dezvelit un ou cu înălţimea de 5 metri şi va fi lansat concursul de pictat al acestuia. Administratorul public al judeţului Suceava, Petru Luhan, ne-a declarat că orice sucevean sau turist va putea încondeia un fragment din acest ou, cu care Consiliul Judeţean doreşte să intre în Cartea Recordurilor.
Tot pe esplanadă va fi deschis, ca şi la Crăciun, un târg al meşterilor populari, care vor expune produse specifice sărbătorii. „Gustă din Bucovina” este o expoziţie gastronomică a mâncărurilor de post. După-amiază, la Casa Culturii va avea loc un recital de cântece pascale, „Cântecele Triodului”, iar la Casa Prieteniei va fi vernisată o expoziţie de icoane pictate şi sculptate.
A doua zi, începe pelerinajul „Drumul ouălor încondeiate”, cu asigurarea transportului între localităţile care au centre de creaţie populară. Aici se vizitează atelierele de încondeiat ouă, mănăstirile, bisericile, casele memoriale şi muzeele. În toate, localităţile vizitatorii vor veni în contact cu obiceiurile specifice Paştelui şi cu gastronomia de post din Bucovina. Timp de două zile, la Ciocăneşti se va desfăşura Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate.
De Paştele Catolic şi Duminica Floriilor va cânta Grigore Leşe
În data de 12 aprilie, creştinii ortodocşi sunt invitaţi să petreacă Duminica Floriilor la mănăstirile şi bisericile Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, Dragomirna, Pătrăuţi, Bogdana, Putna, Suceviţa, Moldoviţa, Arbore, Părhăuţi, Cacica, Bălineşti, Mănăstirea Humorului, Voroneţ, Rîşca, Slătioara şi Probota.
Creştinii catolici, care sărbătoresc Paştele în 12 aprilie, sunt aşteptaţi la bisericile şi catedralele catolice din judeţ.
La ora 16.00, la Casa Culturii Suceava, Grigore Leşe va susţine un concert de cântece pascale, iar la Catedrala Catolică din Suceava ansamblul Ciprian Porumbescu va avea, la ora 19.00, un recital de muzică clasică.
Din 13 aprilie, începe secţiunea „Spovedeşte-te în Bucovina”, cu programul „Experimentează viaţa la ţară în Bucovina”. Conform lui Petru Luhan, este vorba despre turism de familie practicat în gospodăriile ţărăneşti, în care vizitatorii pot lua parte la activităţile specifice din gospodărie - curăţenia de Paşte, activităţi agricole de primăvară, gătit, încondeiat ouă. Pachetele turistice sunt pentru perioada 13-23 aprilie.
Pentru copii şi adolescenţi, Direcţia de Tineret şi Sport şi Inspectoratul Şcolar au programul „Cunoaşte Bucovina”, cu participare la demonstraţii de activităţi tematice în gospodăriile bucovinene şi în mănăstiri. Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor invită turiştii să participe la slujbele religioase din Săptămâna Mare (Denii), la celebrele mănăstiri bucovinene.
Recital de toacă la mănăstiri
În 14 aprilie este programat un concurs de pictat icoane pe lemn şi sticlă, care se va desfăşura pe esplanada Casei Culturii, precum şi deschiderea expoziţiei gastronomice a produselor tradiţionale şi bio din această zonă. Până în ziua de Paşte, mâncărurile expuse vor fi de post.
În Săptămâna Mare mai au loc un concurs pentru copii, de încondeiere a ouălor, un recital de muzică sacră la Dom Polski, o expoziţie de icoane la Casa Prieteniei. În după-amiaza zilei de 17 aprilie va avea loc sfinţirea oului uriaş pictat şi măsurătorile pentru înscrierea în Cartea Recordurilor şi un spectacol de cântări pascale, pe esplanadă.
Punctul forte al programului, secţiunea „Veniţi de luaţi lumină în Bucovina”, înseamnă aducerea Luminii Sfinte de la Ierusalim, pe aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava, în seara de Înviere, la ora 21.00.
„Săptămâna luminată în Bucovina” începe cu sfinţirea de Pască, în dimineaţa zilei de Paşte, la ora 4.00, în toate bisericile din judeţ. După- amiază, la ora 14.00, este programată sfinţirea a două păşti uriaşe, în centrul municipiilor Fălticeni şi Rădăuţi, iar de la ora 16.00 atât sucevenii, cât şi turiştii sunt invitaţi la recital de toacă la mănăstirile Putna, Suceviţa, Moldoviţa, Voroneţ şi Arbore.
Concertul Clayderman va avea loc pe Stadionul Suceava
A doua zi şi a treia zi de Paşte, conform tradiţiei populare, toată lumea participă la Hora satului şi la Balul gospodarilor.
În ziua de 22 aprilie va fi adus la Suceava steagul de luptă al lui Ştefan cel Mare şi va avea loc un spectacol de muzică populară pe esplanadă, iar în 23 aprilie, de ziua Sfântului Mucenic Gheorghe, protectorul Sucevei şi al întregii Moldove, după slujbele religioase, la ora 18.00 va avea loc un concert extraordinar Richard Clayderman, pe stadionul Suceava.
Administratorul public Petru Luhan a afirmat că o mare parte din costurile programului „Paştele în Bucovina” va fi acoperită din sponsorizări. El s-a referit în special la cele mai costisitoare acţiuni, aducerea Luminii de la Ierusalim şi concertul Clayderman.
Astfel, delegaţia suceveană va pleca în Israel cu un avion privat, al cărui proprietar va suporta toate costurile legate de deplasare. Spectacolul Clayderman, care costă 70.000 de euro, va fi de asemenea acoperit din sponsorizări. Luhan a menţionat că deja o companie multinaţională şi-a arătat disponibilitatea de a contribui cu 30.000 de euro pentru ca celebrul pianist să vină să concerteze la Suceava. Totodată, administraţia judeţeană analizează posibilitatea ca o parte din costuri să fie acoperite din comercializarea drepturilor de transmisie şi înregistrare de la concert şi conferinţe de presă, mai ales că mai multe trusturi media s-au arătat interesate de colaborare pe programul „Paştele în Bucovina”, iar evenimente precum aducerea Luminii de la Mormântul Sfânt şi concertul Clayderman sunt de interes naţional şi internaţional. Complexitatea şi atractivitatea acţiunilor care vor avea loc la Suceava dau speranţe autorităţilor că „Paştele în Bucovina” nu va consuma nicidecum banii sucevenilor, ci le va aduce bani.
(13 feb 2009, 11:41:15