Activitatea derulată de medicii de familie din judeţ a stârnit nemulţumirea reprezentanţilor Spitalului Suceava, în condiţiile în care majoritatea pacienţilor pe care aceştia îi trimit la Unitatea de Primire a Urgenţelor nu îşi justifică prezenţa, consumând inutil timpul angajaţilor şi resursele acestei unităţi.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului, dr. Tiberiu Brădăţan, a arătat că medicii de familie din judeţ orientează către UPU bolnavi care ar putea fi trataţi cu uşurinţă în cabinetele lor sau în ambulatoriile de specialitate, fiind cazuri când diagnosticul din biletul de trimitere este de-a dreptul hilar, respectiv banale dureri cauzate de hemoroizi sau după consumul de alcool.
Timp şi bani pierduţi inutil
„Unii medici de familie nu stau la program şi lasă asistentelor bilet de trimitere în alb şi parafa. Fiindcă vin cu acest document, pacienţii nu pot fi refuzaţi”, spune Brădăţan.
Legat de activitatea de la Urgenţe, directorul medical al Spitalului, dr. Doina Ganea Motan, a subliniat că numărul foarte mare de prezentări nejustificate scade şansele celor care reprezintă cazuri grave, prin epuizarea fizică a medicilor şi consumarea resurselor unităţii, respectiv analize, radiografii, ecografii, tomografii computerizate, medicamente şi materiale sanitare.
„Continuă să se prezinte cazuri care ar trebui rezolvate de medicul de familie sau de ambulatoriul de specialitate. Dacă ar fi obligatoriu ca medicii de familie să facă măcar o gardă la UPU, atunci ar înţelege mai bine situaţia”, a punctat Motan.
La Urgenţele Spitalului Suceava, numărul zilnic de prezentări s-a dublat, ajungând uneori la 270.