Chiar dacă procesul s-a finalizat încă de la începutul acestei luni, judecătorii care au intrat în dosar au anunţat că verdictul va fi pronunţat pe 10 februarie. Acest lucru nu s-a întâmplat marţi, iar reprezentanţii biroului de relaţii cu presa din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au anunţat că pronunţarea s-a amânat cu o săptămână, până pe 17 februarie.
În acest dosar au fost puse sub acuzare trei persoane, respectiv Gavril Mîrza, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, actualmente senator, Ioan Stan, deputat de Suceava, şi Petru Ştirbu, director în cadrul Consiliului Judeţean Suceava în mandatul lui Gavril Mîrza.
Cei trei au fost judecaţi pentru ca ar fi determinat diferiţi agenţi economici şi persoane fizice să sponsorizeze, prin intermediul Fundaţiei social-culturale "Armonia" Suceava, campania PSD de la alegerile din 2004. Potrivit legii, acest lucru era interzis, fundaţiile neavând dreptul de a sponsoriza activitatea partidelor politice.
Cum erau colectaţi banii
Sponsorizarea Fundaţiei s-a făcut în trei moduri, după cum au stabilit procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie care au instrumentat acest dosar. Pe de o parte Gavril Mîrza, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, îi convoca pe reprezentanţii unor societăţi la sediul instituţiei şi le cerea bani pentru diferite activităţi cultural-sportive derulate de Fundaţia Armonia.
În acelaşi mod proceda şi deputatul Ioan Stan, care avea ca rază de acţiune oraşul Fălticeni şi zonele învecinate.
În fine, cea de a treia metodă era folosită de Petru Ştirbu, care distribuia contracte de sponsorizare către diferite societăţi comerciale, iar plăţile erau făcute către fundaţie.
În acest fel, în conturi s-ar fi adunat 2,89 de miliarde de lei vechi, din care Fundaţia Armonia a plătit diferite sume şi pentru acţiunile PSD. Printre acestea se numără tipărirea de cărţi distribuite în campania electorală din 2004 şi la Congresul PSD din aprilie 2005, dar şi achitarea chiriei datorate de Fundaţia "Armonia" PSD-ului pentru spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea, încălcându-se dispoziţiile legale în vigoare.
Mîrza, Stan şi Ştirbu spun că sunt nevinovaţi
Toţi cei trei inculpaţi din dosar neagă acuzaţiile procurorilor anticorupţie. Mai mult, ei spun că dosarul este unul politic şi că instanţa va arăta că nici una dintre acuzaţii nu stă în picioare.
Soluţia ce va fi pronunţată pe 17 februarie nu este definitivă şi poate fi atacată atât de Mîrza, Stan şi Ştirbu, dacă vor fi nemulţumiţi, cât şi de reprezentanţii DNA.
(12 feb 2009, 18:28:06