Potrivit unui comunicat de presă remis, ieri, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, agentul principal Constantin Ivan (32 de ani), din cadrul Poliţiei Salcea, a fost dat pe mâna judecătorilor pentru patru infracţiuni: sustragere de înscrisuri, fals intelectual, uz de fals şi luare de mită.
Acuzaţiile aduse de procurori subofiţerului Ivan sunt cât se poate de grave şi pornesc de la un eveniment rutier petrecut pe data de 1 aprilie 2008. În acea zi, Poliţia Salcea fost sesizată prin 112 despre faptul că, pe DN 29, pe raza satului Plopeni, şoferul unui autoturism VW, Viorel Melinte, un individ din Vereşti, a provocat un accident rutier soldat doar cu pagube materiale.
La faţa locului s-a deplasat un echipaj de poliţie, din care făcea parte şi agentul principal Constantin Ivan. Poliţiştii au constatat că şoferul de la volanul autoturismului VW „emana vapori de alcool şi era în vădită stare de ebrietate”.
După ce i s-au recoltat probe biologice, respectivul a fost găsit cu o alcoolemie mult peste limita legală (în jur de 2 la mie), motiv pentru care i s-a întocmit dosar penal, care a fost instrumentat de poliţistul Ivan.
Surpriza avea să apară după câteva luni, atunci când subofiţerul Constantin Ivan avea să închidă dosarul penal în cauză, cu soluţie de scoatere de sub urmărire penală a şoferului cu pricina, pe motiv că, în urma unei recalculări a alcoolemiei făcute la Institutul de Medicină Legală Iaşi, bărbatul din Vereşti avea în sânge o alcoolemie de 0,70 -0,80 la mie în momentul producerii evenimentului rutier.
Din nefericire pentru poliţist, „tratamentul anti-mahmureală” care l-a scăpat pe şoferul din Vereşti a atras atenţia procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, care, alături de ofiţeri din cadrul compartimentul Inspecţie Internă al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului şi cadre ale Direcţiei Generale Anticorupţie –Serviciul Teritorial Suceava, au demarat o anchetă în acest caz.
Ulterior, atât şoferul din Vereşti, soţia acestuia, cât şi un alt bărbat au dat în vileag mânărelile poliţistului.
„În declaraţiile lor au denunţat faptul că inculpatul Ivan Constantin, în perioada iunie – august 2008, a solicitat şi primit suma de 1200 euro, pentru a-l ajuta pe conducătorul auto să recalculeze alcoolemia şi pentru a nu răspunde penal, motivând că va influenţa decizia procurorului şi concluziile funcţionarilor de la IML Iaşi”, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, procuror Luminiţa Hurjui.
Poliţistul a recunoscut
Pentru a-şi scoate clientul basma curată, poliţistul Ivan, susţin anchetatorii, a sustras şi falsificat documente din dosar şi l-a învăţat pe şoferul din Vereşti ce anume să declare pentru a scăpa de răspunderea penală.
„Pe parcursul urmăririi penale, învinuitul (Constantin Ivan) nu a recunoscut pretinderea şi primirea nici unei sume de bani, apreciind că şi-a îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile de serviciu, însă, reaudiat după punerea în mişcare a acţiunii penale de către procuror şi de către instanţa de judecată, a recunoscut că a pretins şi primit suma de 1.200 euro, pe care şi-a însuşit-o”, a precizat procurorul Hurjui.
Ieri, subofiţerul Ivan a cerut instanţelor de judecată înlocuirea măsurii arestării preventive cu obligativitatea de a nu părăsi ţara, însă magistraţii i-au respins cererea.
Cine urmează după Ivan?
La câteva zile după arestarea poliţistului Ivan, şeful IPJ Suceava, comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ, a declarat că a dispus ofiţerilor de la Inspecţie Internă verificarea tuturor dosarelor pe linie de circulaţie rutieră, în special cele în care s-au făcut recalculări de alcoolemii.
Din informaţiile noastre, cel puţin încă un poliţist sucevean va fi pus sub acuzare pentru că ar fi ajutat un şofer prins băut la volan să scape de răspunderea penală.
Verificările încă nu s-au terminat, astfel încât lista oamenilor în uniformă corupţi ar putea cuprinde şi alte nume.