Astfel, potrivit noilor norme de lucru, pacienţii în stare critică vor fi internaţi obligatoriu, iar medicul de gardă de la UPU are voie să decidă spitalizarea, chiar dacă nu are acceptul specialiştilor.
În cazul în care în secţia în care se consideră necesară internarea nu mai există paturi libere, bolnavul va fi internat temporar, până la eliberarea unui loc, într-o secţie înrudită. În situaţii excepţionale, pacientul poate fi internat cu acordul medicului-şef de la UPU şi a conducerii spitalului, iar politraumatizaţii vor fi internaţi obligatoriu, în primele 24 de ore, în secţiile de chirurgie generală, sau prin acestea, la ATI.
Număr insuficient de medici la UPU
Din martie, va trebui să existe şi un salon de „observaţie”, cu un număr minim de paturi tampon, pentru maxim 24 de ore, urmând ca o comisie să decidă ulterior necesitatea internării. Tot de atunci, cel puţin 5% din paturile spitalului vor fi alocate, la intrarea în gardă, pentru necesităţile UPU, responsabilitatea raportării locurilor libere, până la ora 12, revenind medicului şef de secţie.
Ieri, în conferinţă de presă, directorul medical al Spitalului Suceava, dr. Doina Ganea Motan, a arătat că măsurile dispuse de ministerul de resort nu vor fi dificil de pus în practică, întrucât în unitatea pe care o conduce medicii de la UPU colaborează destul de bine cu cei care îşi desfăşoară activitatea în secţii. În plus, potrivit medicului, Unitatea de Primire a Urgenţelor dispune încă de la înfiinţare de o compartimentare pe servicii corectă, care permite şi funcţionarea salonului de observaţie.
Dr. Motan a spus că singurul neajuns major îl reprezintă lipsa resurselor umane de la UPU, unde raportul dintre numărul de medici şi cel de prezentări este inegal.
Motan: „Spitalul Suceava s-a transformat într-o Policlinică Judeţeană”
Directorul medical a explicat că în acest sector lucrează şapte medici, deşi necesarul ar fi de 19, care investighează circa 60.000 de pacienţi pe an, majoritatea reprezentând însă cazuri care ar trebui tratate de medicii de familie sau de cei din ambulatorii.
„Într-o tură sunt numai doi medici, dintre care doar unul specialist în urgenţe. Marţi, de exemplu, din 100 de cazuri prezentate până la ora prânzului, numai unul a fost urgenţă reală”, a spus Motan, subliniind că Spitalul Suceava s-a transformat într-o Policlinică Judeţeană, context în care a solicitat medicilor şi pacienţilor să dea dovadă de mai multă responsabilitate şi să nu mai epuizeze inutil resursele acestei unităţi.