Ajunşi în situaţii din care cu greu se poate ieşi
Viaţa acestor oameni şi a familiilor lor se anunţă a fi grea cel puţin o perioadă de acum încolo.
„Patronul ne-a spus că nu mai este de lucru, nu mai sunt comenzi. În şomaj şi acasă, asta ni s-a transmis. Situaţia este foarte grea, o să iau în jur de 4,8 milioane de lei vechi, soţia câştigă şi ea foarte puţin, lucrează fără carte de muncă la un patron”, povesteşte Aurel Constantinescu, angajat până în urmă cu câteva zile la SC CF Moldova Iaşi. Deşi la această societate câştiga doar în jur de 800 de lei, bărbatul era mulţumit, societatea mai oferind şi unele sporuri.
Printre proaspeţii şomeri aflaţi ieri pe holul AJOFM Suceava se numărau şi foşti angajaţi ai URB Rulmenţi.
Costică Şerban, de 46 de ani, lucra ca electrician la fabrică, în timp ce Gheorghe Filipescu, în vârstă de 51 de ani, era strungar.
„Am fost daţi afară peste 250 de oameni odată, disponibilizare colectivă. Nu mai avem speranţe să se întoarcem, fabrica se închide. Unde să mergem? Abia sunt câteva firme din astea mici care angajează câte trei-patru oameni, iar noi suntem atâţia”, spun cei doi oameni.
Primul dintre ei este foarte sceptic cu privire la viitor.
„Şomajul abia îmi ajunge să achit întreţinerea şi alte cheltuieli curente. Meseriile pe care le practicăm noi nu mai sunt foarte căutate, plus că acum suntem foarte mulţi şomeri. Va fi foarte greu, nu facem pretenţii, vrem să muncim ceva”, spune fostul electrician al URB Rulmenţi.
Domeniile în care au lucrat nu au căutare pe piaţă
Nici cei mai tineri nu au mai multe perspective.
Bogdan Climovici, în vârstă de 27 de ani, a lucrat timp de doi ani ca angajat al firmei SC ALDP Iaşi, efectuând lucrări la drumuri şi poduri.
„Eu şi mai mulţi colegi am fost anunţaţi că nu mai este de lucru. Acum am venit să fac actele pentru şomaj şi aştept ca agenţia să-mi dea un loc de muncă. Şomajul e mic, soţia a ieşit din concediu de maternitate şi e casnică, am de crescut un băieţel de doi ani şi jumătate, banii nu au cum să ajungă”, se plânge tânărul.
Cei mai mulţi dintre sucevenii rămaşi fără loc de muncă în ultimele luni au lucrat în domeniul construcţiei, iar de posturi disponibile în acest sector nici nu se poate vorbi în această perioadă. În alte domenii de activitate nu sunt calificaţi, condiţii în care le va fi foarte greu să-şi găsească un loc de muncă.
Locurile de muncă disponibile, foarte puţine
Situaţia existentă pe piaţa muncii demonstrează că şomerii vor avea mari probleme în a-şi găsi serviciu. Posturile anunţate vacante de agenţii economici din judeţ sunt cu mult sub nevoile actuale ale pieţei.
În prezent, angajatorii din municipiul Suceava au disponibile 44 de posturi, în timp ce în celelalte localităţi ale judeţului sunt oferite doar 131 de locuri de muncă.
Muncitor necalificat, vânzător, dulgher, barman, tâmplar, şofer, lucrător comercial, salubrizor, sau confecţioner textile, sunt câteva dintre posturile din actuala ofertă.
Numărul şomerilor indemnizaţi, aproape dublu într-un an
Din datele centralizate de AJOFM Suceava rezultă că la sfârşitul lunii ianuarie a acestui an erau înregistraţi 6.079 de şomeri cu indemnizaţie, faţă de doar 3.867, în aceeaşi perioadă a lui 2008.
Şomerii care primesc indemnizaţie reprezintă categoria oamenilor care nu mai lucrează de puţină vreme, şomajul fiind acordat pe o perioadă de 12 luni de zile de la încetarea contractului de muncă.
Această creştere a făcut ca numărul total al persoanelor din judeţ aflate în căutarea unui loc de muncă să fie de 11.627, faţă de doar 10.077 în urmă cu un an de zile.
Numai în lunile decembrie şi ianuarie, aproape 2.000 de angajaţi din judeţ au fost daţi afară.
„Este un moment de vârf al activităţii noastre, neplăcut, nedorit nici de noi, nici de angajatori. Disponibilizările şi incertitudinile în reluarea activităţii multor agenţi economici care şi-au sistat sau redus activitatea accentuează şi mai grav criza prin care trece judeţul nostru. Facem eforturi pentru a primi în plată cât mai multe dosare de indemnizaţii de şomaj şi sperăm ca această perioadă de criză să fie cât mai scurtă”, a declarat Constantin Şuvăr, directorul AJOFM Suceava.