În medie, lunar, se primesc zece sesizări concrete, care ajung la urechile şefilor Serviciului de Poliţie Rutieră, în vederea demarării unor verificări.
Programul „Traficul rutier, mai sigur cu ajutorul dumneavoastră” este la dispoziţia sucevenilor din vara anului 2007. Sesizările pot fi trimise pe site-ul sv.politiaromana.ro, lângă comentariu, expeditorul fiind invitat să-şi lase datele de contact.
Agentul şef adjunct Bogdan Cîrneală, din cadrul Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava, care are printre sarcinile de serviciu monitorizarea mesajelor trimise, spune că aproximativ 50% dintre acestea sunt semnate, restul fiind anonime.
Probleme din trafic, rezolvate de Poliţia Rutieră cu ajutorul şoferilor
În ceea ce priveşte sesizările concrete, care vizează traficul rutier, multe dintre acestea se dovedesc foarte utile.
„Mai ales şoferii din municipiul Suceava sesizează adesea blocaje frecvente în anumite puncte din trafic. Alţii se plâng că stau prea mult la semafor ori consideră că unele treceri de pietoni, indicatoare sau limitatoare de viteză nu sunt dispuse în locurile cele mai indicate”, explică agentul şef adjunct.
El a venit şi cu două exemple în care astfel de sesizări au dus la modificări în trafic.
„În urmă cu ceva vreme, un şofer ne-a scris că stă prea mult la semaforul de la Nordic, în cartierul George Enescu. Am adus problema la cunoştinţa şefilor, timpii de la semafor au fost reanalizaţi, şi s-a constatat că într-adevăr şoferul respectiv avea dreptate. Într-un alt caz, un indicator dispus pe DN 2 nu-şi mai avea rostul, ba chiar încurca traficul, după ce şoseaua a fost modernizată. Am primit o sesizare şi acesta a fost scos”, a arătat agentul şef adjunct Bogdan Cîrneală.
Peste 20% dintre mesaje, fără nici o legătură cu traficul
În alte situaţii, unii suceveni, în mare majoritate anonimi, trimit mail-uri în care se declară nemulţumiţi de sancţiunile pe care le-au încasat de la agenţi şi le cer acestora mai multă clemenţă. De asemenea, nu lipsesc acuzaţiile grave la adresa unor agenţi, fără prea multe detalii însă, şi fără a fi asumate de cei care le trimit. Nu lipsesc nici mesajele de genul „daţi amenzi mai multe, ori amendaţi şoferii care circulă cu viteză”.
Deşi formularul electronic pus la dispoziţie pe site este însoţit de un text care explică foarte clar că acesta este destinat sesizărilor privind traficul rutier, mai bine de 20% dintre mesajele primite vizează cu totul alte aspecte.
Printre acestea, agentul şef adjunct a găsit mesajele unor soţii care reclamau că au fost bătute de soţi, sesizarea unei persoane care anunţa că a găsit un portofel, ori chiar un anunţ matrimonial al unei femei, aflate în căutarea unui soţ.
În această categorie intră „glumeţii”, care trimit mesaje în bătaie de joc, dar mai ales cetăţenii care au o problemă ce ar putea fi rezolvată de poliţie, însă în nici un caz de cea rutieră.
„Toate sesizările care ne vizează şi sunt asumate ajung la conducerea Serviciului de Poliţie Rutieră, persoana care ne-a scris primind un răspuns scris în cel mai scurt timp posibil. Acest mod de lucru cu cetăţenii nu are încă foarte mare amploare, dar sperăm să se dezvolte cât mai repede”, a conchis Bogdan Cîrneală.
(11 feb 2009, 15:12:03