În secţia Pediatrie a Spitalului Suceava, în fiecare an, câteva zeci de tătici se internează alături de copiii bolnavi, spre deosebire de alte unităţi sanitare care le refuză acest drept din lipsă de spaţiu. Numărul taţilor care stau cu cei mici pe perioada spitalizării s-a dublat în ultima perioadă, după ce tot mai multe femei au ales să plece în străinătate, la lucru.
Medicii care lucrează în acest sector spun că tăticii care se internează pentru a avea grijă de copiii suferinzi sunt de admirat, purtându-se ireproşabil cu micuţii. Potrivit dr. Iulia Frunză, şefa secţiei Pediatrie, taţii îi îngrijesc cu răbdare pe cei mici, chiar dacă unii dintre ei se descurcă mai greu din cauză că le lipseşte dexteritatea.
Ea subliniază că, potrivit legii, părinţii au dreptul să stea internaţi cu copiii gratuit, în calitate de însoţitori, până când micuţii au împlinit trei ani. După această vârstă, medicul este cel care decide dacă părinţii pot rămâne sau nu spitalizaţi, în caz afirmativ aceştia urmând să achite o taxă de 24 lei pe zi.
Rezerve speciale pentru asigurarea dreptului la intimitate
Dr. Iulia Frunză arată că, în sectorul pe care îl coordonează, tăticilor le este permis să-şi vegheze copiii pe perioada spitalizării, dar în saloane separate, pentru a se asigura dreptul la intimitate, mai ales că unele femei alăptează.
„Persoanele de sex opus nu pot să stea într-o încăpere comună. Avem rezerve speciale, inclusiv la Reanimare, unde puteam caza fără probleme bărbaţii”, explică dr. Frunză, adăugând că, în general, bărbaţii rămân internaţi o perioadă mai scurtă de timp.
„De obicei, stau o zi sau o noapte. De exemplu, vin cu copilul la consultaţie, dar este caz de internare şi ca atare rămân în spital până poate veni mama. Cei care stau pe toată perioada internării sunt bărbaţii ale căror soţii se află în străinătate, la lucru, sau ale căror neveste muncesc în localitate, dar la firme la care prezenţa este obligatorie”.
Dr. Frunză spune că nu s-a gândit niciodată să discrimineze tăticii, lipsindu-i de privilegiul de a avea grijă de copiii bolnavi, chiar dacă uneori nu are destule saloane pentru a-i separa de mamele internate.
Taţii, înlocuiţi la rândul lor de bunici, mătuşi şi surori
„Sunt cazuri grave, când viaţa copilului este pusă în pericol. Nu pot să refuz o internare doar pentru că mama nu are posibilitatea să stea cu cel mic. Prefer să vină tatăl, decât să rămână copilul la domiciliu şi să se producă o catastrofă. Chiar dacă sunt situaţii când nici o rezervă nu este liberă, găsim mereu o soluţie”, punctează şeful secţiei Pediatrie.
La Spitalul Suceava, locul mamelor mai este luat şi de bunici, mătuşi sau surori. În secţia Pediatrie, o asistentă deserveşte două sectoare, Reanimare şi Carantină, având în grijă 20 de copii, ceea ce înseamnă că ar fi aproape imposibil să acorde o atenţie deosebită fiecărui micuţ în parte.