Această concluzie se desprinde la mai bine de o lună de zile de la adoptarea noii legi, care prevede acordarea sumei funcţie de venitul realizat de părintele care creşte copilul.
Conform datelor centralizate de Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Suceava, din cele 5.524 de familii beneficiare de indemnizaţie, doar 261, reprezentând aproximativ 5%, au cerut recalcularea acesteia, pe baza faptului că au avut venituri care le permit obţinerea unui ajutor mai mare decât cel minim, de 600 de lei. Dintre părinţii care au făcut cereri de recalculare, 216 sunt femei şi 45 sunt bărbaţi.
Indemnizaţii de 1.100-1.300 de lei, pentru părinţii care au cerut recalculări
Conform legii, de la 1 ianuarie a.c. părinţii pot opta fie pentru păstrarea indemnizaţiei de 600 de lei, care reprezintă ajutorul minim, indiferent de venitul realizat, fie pentru obţinerea unei indemnizaţii în cuantum de 85% din veniturile nete din anul dinaintea naşterii copilului.
Reprezentanţii Agenţiei de Prestaţii Sociale Suceava explică acest număr mic de cereri prin faptul că veniturile sucevenilor erau, în urmă cu un an sau doi, semnificativ mai mici decât cele de acum, condiţii în care puţini sunt cei care pot obţine sume mai mari de 600 de lei. Ei cred că cei mai mulţi părinţi au aflat deja de noua lege, astfel că este puţin posibil ca prea multe cereri de recalculare să fie depuse de acum încolo.
Cei 261 de suceveni care au solicitat recalcularea au dreptul, în medie, la o indemnizaţie de 1.100 – 1.300 de lei, cea mai mare sumă care va fi încasată de o mămică fiind de 3.500 de lei.
Pragul maxim până la care poate ajunge indemnizaţia este de 4.000 de lei.
Solicitările de recalculare pot fi depuse în termen de şase luni de zile de la apariţia legii, indemnizaţia calculată la noua valoare urmând a se acorda retroactiv începând cu ianuarie 2009.