Decizia de instruire a fost luată după ce Ion Bazac a ajuns la concluzia că în unele unităţi sanitare acest triaj nu este făcut cu rigurozitate, iar medicii au nevoie să înţeleagă menirea noului act normativ privind triajul pacienţilor şi clasificarea urgenţelor pe coduri de culori.
”Le voi propune nişte măsuri simple, dar care să reglementeze situaţia astfel încât ce s-a întâmplat la Satu Mare să nu se mai întâlnească”, a spus ministrul Sănătăţii, adăugând că are în vedere şi reducerea numărului de ore pe care medicii de gardă le petrec în spitale, de la 24 la 12.
Urgenţele, clasificate pe coduri de culori
Recent, purtătorul de cuvânt al Spitalului Suceava, dr. Tiberiu Brădăţan, a arătat că unitatea îndeplineşte de mult condiţiile pentru aplicarea noului act normativ, existând atât documentaţia, structura, aparatura, cât şi modul de gardă, organizare şi circulaţie.
„În afară de faptul că acum vorbim de culori, noi lucram şi înainte după acest protocol, după o lege nescrisă a UPU”, a spus Brădăţan.
Conform documentului, pacienţii sunt clasificaţi după un algoritm folosit în mai multe ţări ale lumii cu sisteme similare de urgenţă, el stabilind timpul maxim de la sosirea pacientului şi până la consultarea lui de către primul medic.
Astfel, cazurile se pot clasifica în 5 categorii, respectiv cod roşu pentru cazurile de gravitate maximă, care impune consultarea imediată a pacientului, cod galben - pacientul să fie consultat în maximum 10 minute, cod verde - pacientul să fie consultat în maximum 30 minute, cod albastru - pacientul să fie consultat în maximum 60 minute şi cod alb, care prevede ca pacientul să fie consultat în maximum două ore.