Primăriile vor putea accesa mai multe credite şi vor putea emite obligaţiuni municipale, la valori mult mai mari decât până acum. Una din concluziile discuţiilor purtate între membrii Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor din România şi reprezentanţii Guvernului, adică primul-ministru, Emil Boc, ministrul Internelor, Dan Nica, precum şi ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea, a fost că primăriile vor avea mână liberă să ia credite, dar să continue investiţiile începute şi să demareze şi altele noi, cu un grad ridicat de utilitate publică.
“Cu tot bugetul de austeritate din acest an şi cu măsurile de reducere a cheltuielilor, ni s-a spus clar că investiţiile nu trebuie stopate din cauza crizei. Să încercăm să facem cât mai multe lucruri pe proiecte europene, dar unde nu se poate, să realizăm din bugetul propriu şi din credite. Ministrul de Finanţe a insistat asupra acestui aspect, precizând că vrea să ridice gradul de îndatorare a unei primării cu mult peste 30% din totalul veniturilor locale, cât este în prezent. Făcând investiţii, dăm de lucru firmelor şi populaţiei, iar aşa ni se întorc la buget bani din impozite şi taxe”, a precizat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Condiţia principală pentru ca aceste investiţii să se facă din bugetul local şi din împrumuturi este ca acestea să aibă un grad ridicat de utilitate pentru cetăţeni, aşa cum este cazul extinderii şi refacerii reţelelor de apă, canalizare, gaz sau energie termică.