Surse apropiate preşedintelui CJ, Gheorghe Flutur, ne-au declarat că acesta doreşte un concert Clayderman în Săptămâna Luminată, în ziua sărbătorii Sfântului Gheorghe, protectorul Sucevei şi al întregii Moldove. Dacă programul ar putea să fie o problemă mai uşor de soluţionat, având în vedere că în perioada 7-15 martie Clayderman are concerte în Estonia şi Rusia, iar următorul turneu este în Japonia din 8 până în 24 mai, în privinţa onorariului s-ar putea să fie necesară intervenţia sponsorilor, pe lângă suma care poate fi alocată din bugetul judeţean.
Astfel, sucevenii şi turiştii care vor alege să petreacă Paştele în Bucovina vor putea să asculte celebrele Baladă pentru Adeline, Nostalgia, Îngeri, Lumânare în vânt etc, interpretate de celebrul pianist Richard Clayderman.
Tot în cadrul programului iniţiat de CJ, Sfântul Gheorghe va fi onorat la Suceava şi prin aducerea steagului lui Ştefan cel Mare, de la Muzeul Naţional de Istorie. Conform schiţelor programului, în Suceava steagul va fi purtat de cavaleri călare pe cai albi.
De Paşti, turiştii vor putea veni la Suceava cu „Trenurile Luminii”
Dacă Ministerul Turismului se va implica şi financiar în susţinerea proiectului „Paşti în Bucovina”, aşa cum a promis, în perioada Sărbătorilor Pascale, CFR va avea spre Suceava trenuri speciale, numite „Trenurile Luminii”, iar TAROM va introduce mai multe curse pentru aeroportul Salcea.
„Paşti în Bucovina” se desfăşoară în intervalul 10-25 aprilie şi acoperă toate confesiunile care au această sărbătoare: ortodoxă, catolică şi iudaică. Prin urmare, credincioşii din toate aceste culte pot considera că proiectul li se adresează şi îl pot onora. Paştele ortodox este în data de 19 aprilie, cel catolic este în 12 aprilie, iar cel evreiesc din 9 până în 16 aprilie.
Paştele creştinilor este, în primul rând, sărbătoarea Învierii lui Iisus, şi va fi sărbătorit anul acesta în Bucovina, în premieră pentru România, cu Lumină adusă direct de la Mormântul Sfânt, de la Ierusalim. Din Suceava vor lua Lumina Sfântă, dacă vor dori, reprezentanţii tuturor bisericilor şi mănăstirilor ortodoxe, catolice şi armene.
Paştele iudaic durează 8 zile şi este sărbătoarea sufletului evreiesc. Marchează exodul din Egipt şi este considerat momentul când evreii s-au format ca naţiune. Slujbele de Paşti se vor oficia în sinagogile din Suceava şi Rădăuţi.
(12 feb 2009, 11:05:03