Cadariu a arătat că va înainta o adresă către Ministerul Finanţelor, prin care va solicita aprobarea transferării a 9,5 milioane de euro din sumele nefolosite pentru investiţiile în reţelele de gaz metan. De aceste fonduri ar urma să beneficieze primăriile din Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Rădăuţi şi Siret.
„Banii vor fi folosiţi pentru definitivarea lucrărilor realizate prin proiectul 'Utilităţi şi mediu', astfel încât investiţiile să devină funcţionale”, a declarat Cadariu. El a adăugat că în Siret trebuie să se finalizeze investiţiile în reabilitarea centralei termice existente şi a reţelelor de distribuţie, în timp ce în celelalte patru oraşe vor fi finalizate lucrările la centralele termice de cogenerare.
„Împreună cu primarii localităţilor implicate în acest proiect am discutat despre posibilitatea realocării banilor din creditul contractat pentru acest proiect. Asta în condiţiile în care pe componenta de gaze a proiectului nu au fost utilizate toate sumele”, a declarat Cadariu.
O parte dintre primari a reclamat lipsa de transparenţă în gestionarea creditului
Vicepreşedintele CJ Suceava a arătat că din cele 27,5 milioane de euro alocate pentru componenta de gaze, pentru 57 de localităţi, nu au fost folosite aproximativ 15 milioane de euro. El a explicat că după alocarea a 9,5 milioane de euro pentru sistemele de termoficare din cele cinci oraşe, diferenţa de bani nefolosită ar urma să fie restituită băncii finanţatoare.
Pe de altă parte, Cadariu a explicat că în cadrul întâlnirii de ieri, o parte dintre primarii localităţilor implicate în acest proiect a reclamat lipsa de transparenţă în gestionarea creditului de 86,3 milioane de euro pentru „utilităţi şi mediu”.
„În aceste condiţii, ei au solicitat ieşirea din asocierea pe care o au cu administraţia judeţeană. Însă acest lucru este imposibil de realizat, deoarece, conform prevederilor contractului de împrumut, nici una dintre cele 61 de primării implicate şi nici Consiliul Judeţean nu poate ieşi în mod unilateral din această asociere, decât la încheierea perioadei de creditare, care este de 25 de ani”, a mai spus Cadariu.