Procedeul de verificare, control prin teledetecţie, a avut o primă fază în vara anului trecut, în momentul de faţă ajungându-se la prelucrarea datelor şi verificarea efectivă a suprafeţelor.
„Imaginile asupra terenurilor, luate din avion în vară, sunt suprapuse pe hărţile din dosarele fermierilor, pentru a se vedea dacă aceştia nu au dat declaraţii eronate. În plus, se poate verifica şi cultura pe care aceştia au cultivat-o, şi dacă aceasta coincide cu cea trecută în cerere”, a explicat Gheorghe Curelciuc, directorul APIA Suceava.
Cei 12.000 de agricultori care au suprafeţe declarate în zonele în care s-au luat astfel de imagini au fost selectaţi în mod aleatoriu, mai bine de jumătate dintre ei fiind din comunele aflate în apropiere de municipiul Suceava.
Imaginile au fost luate din aparate de zbor aparţinând unei firme private, care a realizat aceste măsurători la nivel naţional, cu aparatura proprie.
Aceste controale vin după verificările clasice din teren, realizate la finele anului trecut, în urma cărora s-a încercat remedierea inexactităţilor apărute în ceea ce priveşte suprafeţele reale şi cele declarate în cereri.
Banii pe anul trecut, la fermieri din luna martie
Directorul Gheorghe Curelciuc a precizat că în judeţ sunt 56.700 de fermieri care au depuse dosare eligibile, în timp ce aproape 4.000 au fost respinşi din diferite motive. Agricultorii respinşi nu au avut suprafeţe suficient de mari pentru a putea beneficia de subvenţii, unii declarând la suprafeţe agricole terenuri cu vegetaţie forestieră ori deteriorate grav (surpări, alunecări), şi care nu permit practicarea agriculturii
Agricultorii din judeţ au de încasat patru categorii de subvenţii pe terenul agricol: pe suprafaţă, pe culturi, plăţi pentru condiţii de agro-mediu şi pentru agricultură în zone defavorizate.
Plata acestor subvenţii ar trebui să înceapă în luna martie şi să se încheie pe 30 iunie. Aceste termene vor putea fi însă respectate doar dacă banii de la buget vor fi viraţi la timp şi nu vor apărea întârzieri, aşa cum s-a întâmplat cu acordarea subvenţiilor pe 2007.
De precizat că în contul subvenţiilor pe 2007 (acordate în proporţie de 99,9%), APIA Suceava a virat 65 de milioane de lei, reprezentând ajutoarele financiare pentru terenul agricol cultivat, şi 94,5 milioane de lei, reprezentând subvenţii în domeniul zootehniei.
Cu aceste cifre, judeţul Suceava s-a clasat pe locul doi la nivel naţional în ceea ce priveşte sumele încasate de fermieri.