Autoarele expoziţiei de pictură pe sticlă sunt învăţătoare la Şcoala generală din Simeria şi au fost invitate pentru prima dată cu o astfel de expoziţie la Vatra Dornei. Ele au expus 107 icoane având ca tematică „Maica Domnului Păzitoarea”.
„Am încercat să prezentăm chipul Maicii Domnului cu Pruncul şi singură în diferite ipostaze. Chipul Maicii Domnului şi a pruncului Iisus Hristos reprezintă rugile atât ale celor mici, cât şi ale celor mari care se îndreaptă mereu spre Maica Domnului, purtătoarea rugilor spre fiul său. Am ales această tematică pentru că este una expresivă, care intră direct la sufletul omului şi în care noi am pus suflet. Fiecare icoană pe care am lucrat-o este făcută cu sufletul, cu credinţă, cu rugăciune şi am dorit ca cei care le vor vedea să simtă un strop din pacea şi liniştea pe care le-o dorim noi”, ne-a spus Elena Ştef.
A pictat alături de copiii pe care îi îndrumă
Elena Bobină, „ucenicul” Elenei Ştef, şi-a făcut debutul artistic cu un cerc de pictură icoane pe sticlă realizat pentru copiii de la Şcoala din Simeria. Această îndeletnicire care a devenit apoi pasiune.
„Eu consider că icoana pe sticlă este o fereastră spre Dumnezeu, spre credinţă, spre bine şi vrem să aducem pace în sufletul oamenilor şi al copiilor. Pentru cei care vizitează această expoziţie de la Vatra Dornei, mesajul este să privească icoana, care are menirea să le îmbogăţească viaţa, să le fie bine şi să fie sănătoşi”, a spus Elena Bobină.
Vasile Tărâţeanu, apreciat de publicul dornean
Pe Vasile Tărâţeanu, de dorneni îl leagă foarte multe lucruri pe care le-a cunoscut prin diverşi oameni „de litere”, înainte de a ajunge în acest oraş staţiune. Întâlnirea dintre iubitorii de literatură din Dorna şi scriitorul de la Cernăuţi a fost posibilă în urma invitaţiei făcute de Aurel şi Doina Hasneş Ciurdariu, dar şi de primarul Ioan Moraru.
Emoţionat atât de atmosfera în care a fost primit, cât şi de prezentarea făcută de Violeta Codorean, directorul Casei de Cultură Vatra Dornei, Vasile Tărâţeanu le-a spus dornenilor că „este o onoare să mă aflu aici, o bucurie, este o binecuvântare. Nu aş vrea altceva decât să mă consider un om al lui Dumnezeu şi un bun român. Că sunt poet, poate este o întâmplare, poate că este rezultatul educaţiei pe care am primit-o în familie”.
Vasile Tărâţeanu a debutat în 1962. Prima carte a văzut lumina tiparului în 1981, în prezent acesta având 16 cărţi apărute la diverse edituri, marea majoritate din România, 14 cărţi de poezie şi două de publicistică.
Aprecieri din partea autorităţilor
Din partea autorităţilor locale, Mircea Rusu, viceprimarul municipiului Vatra Dornei, a mulţumit oaspeţilor pentru expoziţia adusă la Vatra Dornei, dar şi pentru extraordinarul moment de trăire românească din după amiaza zilei de vineri. Prezenţa valoroasă din această sală arată că dragostea şi iubirea pentru frumos, pentru artă, pentru cultură va trăi permanent”, a încheiat Mircea Rusu.
Vasile Tărâţeanu i-a încântat pe cei prezenţi cu un recital din propriile versuri. „Mă consider un versificator, bun sau rău, asta nu hotărăsc eu, hotărâţi domniile voastre, dragi cititori. Dacă vă va plăcea, veţi citi mai multe poezii scrise de mine, dacă nu veţi lăsa deoparte ceea ce am trudit eu”, a spus Vasile Tărâţeanu.