Pentru a convinge oamenii să beneficieze de noile reglementări legale, care le oferă gratuitatea acestor servicii silvice, ITRSV Suceava va demara de săptămâna viitoare o campanie de informare în tot judeţul.
“Persoanele fizice pot beneficia de paza gratuită a pădurilor lor, dacă încheie contract de pază cu ocoalele silvice din zona lor, indiferent dacă sunt de stat sau private. Conform legii, contravaloarea serviciilor de pază va fi achitată de către stat, pentru cei care au până la 30 de hectare de pădure”, a declarat Aurel Dumitriu, şeful Serviciului de Control din cadrul ITRSV Suceava.
Practic, fără a scoate un ban din buzunare, proprietarii de pădure vor avea asigurată integritatea arborilor de pe terenul lor, pentru că orice tăiere ilegală, la care nu au fost descoperiţi vinovaţii, trebuie achitată din buzunarul propriu de către cei care asigură paza pădurii.
22.000 de hectare de pădure fără pază
Mai mult, având contract de administrare cu un ocol silvic autorizat, oamenii pot cere anual să li se marcheze arborii care pot fi tăiaţi, conform prevederilor legale.
“Din păcate, în judeţul Suceava sunt încă 22.000 de hectare de pădure pentru care proprietarii nu au încheiat încă contracte de pază şi administrare, deşi este o obligaţie a acestora, care se pedepseşte chiar cu amenzi aspre. Orice tăiere făcută de ei, chiar în pădurile proprii, este considerată ilegalitate şi se pedepseşte atât cu amenzi, cât şi cu dosar penal. Acum pot intra în legalitate, gratuit, având chiar şi beneficii suplimentare”, a adăugat şeful Serviciului de Control al ITRSV.
În Suceava, peste 77.000 de hectare de pădure au fost retrocedate populaţiei, pe aceste terenuri fiind înregistrate şi cele mai mari cazuri de tăieri ilegale, uneori fiind depistate chiar cazuri de defrişări în masă.