Cursul de calificare, care s-a desfăşurat în perioada 26 august 2008 – 22 ianuarie 2009, şi la care s-au înscris 17 persoane, a fost organizat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava şi Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor Cluj (CRFPA).
Absolvenţii cursului de bucătar au prezentat ieri, în faţa comisiei de examinare, produse culinare realizate de ei. Printre bucatele expuse de bucătarii calificaţi se aflau sărmăluţe în varză murată, plăcintă cu urdă şi mărar, pârjoale moldoveneşti, colţunaşi cu brânză, salată ţărănească sau muşchi de porc împănat.
Colaborare Suceava - Cluj
Formatorii acestor cursanţi au fost Elena Flutur şi Simfora Onuţu, maistre la Centrul Şcolar „Sf. Andrei” Gura Humorului. Din comisia de examinare a făcut parte şi Steluţa Buburuzan, specialist în domeniul alimentaţiei publice.
Din partea CRFPA Cluj au fost prezenţi la Gura Humorului directorul Adrian Tinis şi consilierul Gloria Galea, care s-au declarat foarte mulţumiţi de colaborarea cu partenerii suceveni, apreciind şi bucatele din Bucovina.
La această acţiune au participat directorul executiv al AJOFM Suceava, Constantin Şuvăr, directorul executiv adjunct AJOFM Suceava, Simion Botezatu, consilier în cadrul Agenţiei locale AJOFM - Gura Humorului - Marcela Buiciuc, precum şi patronii unor pensiuni din zona Humorului, interesaţi să angajeze bucătari.
Se caută bucătari cu diplomă
„Acest program de formare profesională în meseria de bucătar este unul din cele 67 de cursuri pe care le-am început în 2008, în diferite meserii, şi unul din cele 50 realizate în colaborare cu Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor Cluj. Ne preocupă mereu evoluţia pieţei muncii şi nevoile acesteia. În zona Humorului se dezvoltă mult turismul, iar pensiunile caută bucătari, ospătari bine pregătiţi”, a declarat directorul Constantin Şuvăr.
El a mai spus că fiecare cursant va primi o diplomă de absolvire valabilă şi în ţările europene.
„În acest fel, absolvenţii noştri vor putea să lucreze în străinătate şi să primească salarii asemănătoare celorlalţi bucătari din UE. De asemenea, ei au învăţat şi bucătăria tradiţională bucovineană, pe care o vor promova şi peste hotare, dacă este cazul”, a completat directorul executiv al AJOFM Suceava.