Flutur a spus că în Sâmbăta Paştelui, doi preoţi şi un mirean din judeţul Suceava vor pleca cu o cursă charter la Ierusalim pentru a lua lumină de la Mormântul Sfânt.
Şeful administraţiei judeţene a arătat că Lumina Învierii este aprinsă în jurul orei 14:00, astfel încât este posibil ca la ora 18:00 cei trei suceveni să poată ajunge înapoi pe aeroportul din Salcea.
„Pe aeroport cei trei vor fi aşteptaţi de un sobor de preoţi, iar după oficierea unei slujbe religioase, reprezentanţi bisericilor şi mănăstirilor din judeţ, dar şi enoriaşii care vor dori să participe la acest eveniment îşi vor putea aprinde lumânările”, a declarat Gheorghe Flutur.
El a precizat că în momentul de faţă se pun la punct detaliile pentru realizarea acestei acţiuni. Preşedintele CJ Suceava a precizat că o astfel de acţiune ar fi o premieră la nivel naţional, aşteptându-se ca la acest eveniment să participe credincioşi din întreaga ţară. Gheorghe Flutur a spus că acest eveniment va fi intitulat „Lumina în Bucovina”.
„Drumul ouălor” şi „Spovedeşte-te în Bucovina”
Gheorghe Flutur a spus că „Paştele în Bucovina” are un program amplu, manifestările programate urmând a se desfăşura în perioada 10 – 25 aprilie 2009. Programul va debuta cu Festivalul ouălor încondeiate, care se va desfăşura în comuna Ciocăneşti. După festival, va fi organizată o acţiune intitulată „Drumul Ouălor”, în cadrul căreia turiştii vor avea posibilitatea să viziteze localităţile în care există meşteri încondeietori, printre care Fundu Moldovei, Moldoviţa, Vama, Breaza, Brodina etc.
Programul este completat cu invitaţia „Spovedeşte-te în Bucovina”, precum şi de manifestările organizate de Denii, Prohod şi Înviere.
„În acelaşi timp, vom pregăti pentru turişti toate produsele tradiţionale de post, dar şi masa de Paşte. De asemenea, turiştii vor avea posibilitatea să asiste la concerte de muzică religioasă, în toate mănăstirile din Bucovina”, a mai explicat Gheorghe Flutur.
Tot pe perioada programului promovat de Consiliul Judeţean, turiştii sunt invitaţi să planteze câte un pom, în zona mănăstirilor din judeţ, pe care să-l viziteze de fiecare dată când mai vin în Bucovina.
„Vrem să facem din acest program un eveniment internaţional, motiv pentru care îl vom promova atât la târgul de turism al României, de la Bucureşti, cât şi la cel mai mare târg de turism din Europa, care va fi organizat la Berlin. Consider că nicăieri nu este mai frumos decât în Bucovina să petreci aceste sărbători pascale”, a spus Flutur. El a mai spus că îşi doreşte ca în acest program să fie implicate cât mai multe gospodării ţărăneşti, în care să fie cazaţi şi „omeniţi” turiştii care vor vizita judeţul.
Steagul lui Ştefan cel Mare va fi adus la Suceava
Şeful administraţiei judeţene a mai adăugat că în Săptămâna Luminată, la Muzeul de istorie din Suceava va fi adus steagul pe care Ştefan cel Mare l-a donat Mănăstirii Athos. Flutur a spus că se intenţionează ca acest steag să ajungă la Suceava de sărbătoarea Sf. Gheorghe, ocrotitorul Sucevei.
( 6 feb 2009, 11:57:34
Oricum , mai bine ar arunca un ochi in curtea lui "pinalti" sa vada cum au dat chix alte idei "marete" vezi mall-ul primariei si complexul de pe cozla.
Ne trebuie proiecte, insa proiecte simple si realiste.Se vor sparge toate ouale alea pe drumurile sucevene.Deci domule flutur:drumuri, drumuri si iar drumuri. ca in rest are bucovina de toate