Datele statistice arată că în perioada 1 ianuarie 2007 – 5 februarie 2009 s-au înregistrat 1.037 de cereri de întrerupere a executării pedepsei şi 40 de cereri de amânare a executării pedepsei. Toate aceste cereri au fost analizate la Tribunalul Suceava şi la cele şase Judecătorii din judeţ, iar magistraţii au admis doar şase cereri de întrerupere şi 12 privind amânarea executării pedepsei.
Cele mai multe dosare au fost soluţionate la Judecătoria Rădăuţi.
Din cele 352 de cereri de întrerupere a executării pedepsei a fost admisă una singură. Dosarul priveşte o femeie condamnată la trei ani de închisoare pentru înşelăciune, iar judecătorul a acceptat întreruperea executării pedepsei până la împlinirea vârstei de un an de către copilul minor al deţinutei.
De altfel, din cele şase cereri de întrerupere a executării pedepsei admise de magistraţi, doar una a vizat cauze medicale, celelalte cinci fiind acceptate ca urmare a faptului că femeile condamnate erau gravide sau aveau de crescut copii cu vârsta mai mică de un an.
Statistica arată că Tribunalul Suceava a fost a doua instanţă ca număr de cauze soluţionate. Toate cele 224 de cauze având ca obiect întreruperea executării pedepsei au fost respinse ca nefondate sau s-a luat act de retragerea cererii sau a fost declinată competenţa în favoarea altor instanţe.
La polul opus se situează Judecătoria Fălticeni, unde cele 44 de dosare au fost soluţionate negativ, în timp ce la Judecătoria Vatra Dornei, din cele 58 de cereri de întrerupere a executării pedepsei, 56 au fost respinse, iar celelalte două sunt în curs de soluţionare.
Dat în urmărire generală după ce a dispărut în timp ce beneficia de amânarea executării pedepsei
Un caz aparte s-a înregistrat la Judecătoria Suceava, unde un bărbat care a beneficiat de amânarea executării pedepsei a dispărut de acasă, şi se presupune că a plecat la muncă în Italia.
Încarcerat la Penitenciarul Botoşani, unde avea de executat şase luni de închisoare pentru o infracţiune rutieră, bărbatul a formulat o cerere către Judecătoria Suceava prin care solicita amânarea executării pedepsei, susţinând că are doi copii minori în întreţinere, iar soţia este plecată la muncă în Italia, el fiind unicul susţinător al familiei.
„Instanţa a dispus amânarea executării pedepsei pe o perioadă de trei luni, dar cu respectarea unor obligaţii impuse de instanţă, conform prevederilor legale. Printre obligaţiile impuse: condamnatul trebuia să se prezinte la instanţă ori de câte ori era chemat sau la organul de poliţie desemnat cu supravegherea de către instanţă, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat şi să nu depăşească limita teritorială fixată decât în condiţiile stabilite de Judecătorie”, a precizat Rodica Neagu Dumitrescu, purtător de cuvânt al Curţii de Apel Suceava.
La scurt timp după ce s-a văzut în libertate, condamnatul a început să uite de măsurile pe care trebuia să le respecte. Aşa se face că în momentul când poliţiştii l-au vizitat acasă, au găsit un lacăt mare pe poartă, iar vecinii au precizat că bărbatul plecase la muncă în Italia
„Având în vedere ignorarea cu rea-credinţă a obligaţiilor ce îi reveneau, Biroul de Executări Penale al Judecătoriei Suceava a formulat o contestaţie la executare, având ca obiect revocarea amânării executării pedepsei. Prin sentinţa penală nr. 666 din 7 noiembrie 2007, Judecătoria Suceava a revocat amânarea executării pedepsei de şase luni închisoare şi a dispus punerea în executare a acestei pedepse. În prezent condamnatul este dat în urmărire generală”, a adăugat Rodica Neagu Dumitrescu.
Situaţia dosarelor, pe instanţe
Din cererile depuse pentru întreruperea executării pedepsei sau pentru amânarea executării pedepsei, cele mai multe nu au avut sorţi de izbândă. Pe instanţe, lucrurile stau astfel:
Tribunalul Suceava
- cereri de întrerupere a executării pedepsei: 224, toate respinse- cereri de amânare a executării pedepsei: 8, dintre care 2 respinse şi 6 acceptate pe motive medicale
Judecătoria Suceava
- cereri de întrerupere a executării pedepsei: 122, dintre care 5 admise, 3 pe motive medicale şi 2 pe motiv de graviditate- cereri de amânare a executării pedepsei: 11, dintre care una admisă
Judecătoria Rădăuţi
- cereri de întrerupere a executării pedepsei: 352, dintre care una admisă pe motiv de graviditate- cereri de amânare a executării pedepsei: 6, dintre care una admisă pe motive medicale
Judecătoria Fălticeni
- cereri de întrerupere a executării pedepsei: 44, toate respinse- cereri de amânare a executării pedepsei: 4, toate respinse
Judecătoria Gura Humorului
- cereri de întrerupere a executării pedepsei: 153, toate respinse- cereri de amânare a executării pedepsei: 3, toate respinse
Judecătoria Câmpulung Moldovenesc
- cereri de întrerupere a executării pedepsei: 84, toate respinse- cereri de amânare a executării pedepsei: 5, dintre care 4 admise, 2 pe motive medicale şi 2 pentru îngrijire copil mai mic de un an
Judecătoria Vatra Dornei
- cereri de întrerupere a executării pedepsei: 58, dintre care 56 respinse, iar 2 în curs de soluţionare- cereri de amânare a executării pedepsei: 3, dintre care 2 respinse, iar una trimisă spre soluţionare la altă instanţă.
Faptele celor care au obţinut clemenţă
Faptele pentru care erau condamnaţi cei cărora li s-au admis cererile de întrerupere a pedepsei sau de amânare a executării sunt dintre cele mai diferite.
De exemplu, la Tribunalul Suceava, inculpaţii cărora li s-a admis amânarea executării pedepsei au fost condamnaţi pentru tentativă la infracţiunea de omor calificat, aderare şi sprijinirea unui grup infracţional, trafic de persoane, lipsire de libertate în mod ilegal şi complicitate la viol.
În schimb, întreruperea executării pedepselor s-a acceptat doar pentru deţinuţi condamnaţi la fapte nu foarte grave. Cuantumul pedepselor aplicate condamnaţilor pentru care au fost admise cererile este între şase luni şi trei ani închisoare.