Explicaţiile oferite de comisia de anchetă
Membrii comisiei de anchetă (între care se găsesc şase angajaţi ai ISU şi doi ai IPJ Suceava), dau drept cauză cu probabilitate mare aprinderea de natură termică. Mai exact, o supraîncălzire urmată de incendiu în interiorul unui chioşc, care putea fi provocată de o ţigară, un bec lăsat aprins ori un aparat de încălzire uitat în priză. Dacă primele două variante au foarte multe argumente contra, posibilitatea unei supraîncălziri din cauza unui radiator sau a unui aparat de acelaşi gen este mai probabilă. Totuşi, la singurul radiator găsit în zona focarului, identificat la chioşcurile 1.073-1.074 (care formează corp comun), nu s-au găsit indicii din care să rezulte că era alimentat la o sursă de energie. Practic, varianta aprinderii din cauza unui reşou este considerată foarte probabilă, dar nu s-a găsit sursa care a declanşat focul.
Varianta unei acţiuni intenţionate este considerată puţin probabilă deoarece, după audierea posesorilor de spaţii comerciale şi a persoanelor care au ajuns printre primele la incendiu, nu s-au adunat nici un fel de indicii, şi, cel mai important, cu ocazia cercetării la faţa locului, de către organele abilitate, nu s-au identificat urme, materiale sau alte mijloace de probă care să susţină această ipoteză.
În comunicatul ISU Suceava se mai precizează că un scurtcircuit este considerat şi mai puţin probabil, un argument important în acest sens fiind că tabloul electric general din hală a rămas intact. În plus, în cazul unui scurtcircuit, siguranţele electrice automate, de la standurile racordate oficial, ar fi întrerupt alimentarea cu energie electrică pe întreg circuitul respectiv, fapt care însă nu s-a întâmplat.
Cele opt chioşcuri din focar
Singurul element cert prezentat de comisia de anchetă priveşte zona din care a pornit incendiul. Locul izbucnirii focului a fost identificat în zona standurilor 1.138, 1.139, 1.140, 1.167, 1.168, 1.074, 1.073 şi 1.101, la unul din acestea izbucnind focul.
Membrii comisiei de anchetă spun că prima dată au luat foc materiale textile, posibil odată cu spuma poliuretanică.
În comunicatul ISU se mai precizează că poliţia urmează să realizeze o serie de expertize tehnico-ştiinţifice, care pot aduce lămuriri suplimentare.
Incendiul din hala modernizată a Bazarului, izbucnit marţi, 13 ianuarie, în jurul orei 22.00, la ultimul tronson modernizat al pieţei, a distrus 84 de chioşcuri şi a produs pagube în valoare de 1,6 milioane de lei.
Neoficial, surse din rândul anchetatorilor au înclinat tranşant spre varianta ca focul să fi izbucnit după ce un aparat de încălzit lăsat în priză a produs o temperatură foarte mare în interiorul chioşcului, materiale textile din interior luând foc cu uşurinţă.
( 5 feb 2009, 12:37:54
CONCLUZIA : IATA CUM A IZBUCNIT INCENDIU DATORITA NEPASARII .
FELICITARI COMISIEI DE ANCHETA !!!