În cadrul unei scurte festivităţi desfăşurate ieri dimineaţă pe platforma industrială de la Rădăuţi, proprietarul firmei Holzindustrie Schweighofer, omul de afaceri Gerald Schweighofer, şi directorul sucursalei rădăuţene, Nechifor Tofan, au înmânat un cec simbolic de un milion de lei reprezentanţilor angajaţilor.
„Am decis să dăm o primă de performanţă, un extra-bonus pentru toţi angajaţii noştri, e vorba de un milion de lei pentru cei 1200 de salariaţi. Noi vedem acest bonus ca un pachet stimulativ, pentru că în această perioadă fiecare ţară are pachete de măsuri stimulative pentru economie. Acest stimulent vine şi datorită faptului că anul trecut a fost un an bun, un an profitabil pentru firma noastră, dar şi ca un semn de mulţumire pentru angajaţii noştri”, a declarat Gerald Schweighofer.
Locuri de muncă noi pentru investiţia de la Siret
Omul de afaceri austriac s-a arătat optimist în ceea ce priveşte viitorul, dar a precizat că piaţa produselor de profil a scăzut cu 35 la sută la nivel mondial şi a făcut o comparaţie cu piaţa oţelului, unde scăderea e de 50 la sută. Mai mult, acesta a spus că firma Holzindustrie Schweighofer nu intenţionează să facă disponibilizări, ci, din contră, să angajeze personal pentru noua investiţie de la Siret.
„Suntem una dintre puţinele firme din Europa, dacă nu chiar la nivel mondial, care îşi menţine personalul, care nu face disponibilizări, mai mult, vom avea şi noi angajaţi la investiţia de la Siret”, a afirmat Schweighofer.
Omul de afaceri austriac a mai arătat că problema cea mai dificilă pentru un investitor străin care vine în România e legată de cota mare de risc de ţară, ceea ce face ca finanţarea să devină mai scumpă.
Firma austriacă Holzindustrie Schweighofer va aloca 115 milioane de euro pentru investiţia din zona Rădăuţi, urmând să construiască, pe lângă fabrica de cherestea, o unitate de producţie de laminate si o termocentrală. Compania a construit un modul pentru producţia de elemente laminate din cinci piese, produse destinate pieţei japoneze, dar şi o centrală de cogenerare ce va folosi ca materie primă coaja copacilor prelucraţi în fabrică, centrală care va acoperi necesarul de energie termică. Fabrica de cherestea de răşinoase va crea aproape o mie de locuri de locuri de muncă. În prezent, deja lucrează mai mult de cinci sute de oameni, în condiţiile în care startul producţiei a fost dat în semestrul doi din anul 2008.