Statisticile arată că sute de dosare sunt ţinute în loc anual de lipsa expertizelor solicitate. În cursul anului trecut au fost dispuse peste 1.100 de expertize, acestea fiind împărţite între cei 181 de experţi, dintre care 69 contabili. Situaţia cea mai grea se înregistrează la expertizele topografice. Numai anul trecut, spre exemplu, cei 15 experţi topografi acreditaţi erau în întârziere cu 228 de lucrări din cele 384 de dosare. În domeniul experţilor în silvicultură situaţia este chiar mai gravă. Momentan este acreditat un singur expert, care este copleşit pur şi simplu de multitudinea lucrărilor pe care le are de finalizat.
Preşedintele Tribunalului Suceava, Doru Bunduc, recunoaşte că tărăgănarea finalizării acestor expertize este o piedică pentru bunul mers al proceselor, dar există cauze obiective pentru care s-a ajuns în această situaţie.
„Pe de o parte avem de-a face cu un număr foarte mare de cauze în care se solicită efectuarea de lucrări de această specialitate, în timp ce numărul de experţi este total insuficient. Din acest motiv, judecătorii sunt nevoiţi să-i numească în continuare pe aceiaşi experţi, care ajung în imposibilitatea obiectivă de a efectua lucrările”, a precizat Doru Bunduc.
Aşa se face că un singur expert are între 50-80 de lucrări, iar de aici şi până la întârzieri în finalizarea expertizelor nu mai este decât un pas.
Lipsei experţilor i se mai adaugă şi creşterea numărului de cauze în care sunt angrenaţi. În 2008, fiecare expert a avut cu 20-30% lucrări în plus faţă de 2007, iar previziunile arată că în acest an creşterea va fi şi mai mare.
Ajutoare de la Vaslui
Soluţia pentru a-i degreva de sarcini pe experţi ar fi angajarea altor specialişti. Acest lucru pare imposibil de realizat din cauza condiţiilor impuse de Ministerul Justiţiei.
Roxana Vasiliu, consilier economic al Tribunalului Suceava şi responsabil în relaţia cu experţii, a detaliat şi motivele pentru care în ultimii 6 ani nu s-a mai angajat nici un alt expert.
„Pentru a fi acceptaţi în sistem, candidaţii trebuie să fi terminat neapărat Facultatea de Topografie şi să aibă cinci ani experienţă. Ori, aceste condiţii sunt aproape imposibil de îndeplinit. Dacă nu se va găsi o rezolvare urgentă riscăm să ajungem în blocaj”, a preconizat Roxana Vasiliu.
Temporar, s-a găsit înţelegere la experţii topografi din Vaslui, care au finalizat câteva sute de lucrări şi au contribuit la urgentarea proceselor.
„Pentru urgentarea finalizării expertizelor, judecătorii au aplicat şi amenzi potrivit Codului de Procedură Civilă. Este vorba de acele cazuri unde conduita experţilor a lăsat de dorit, iar întârzierile au fost prea mari. Sperăm să avem cât mai puţine cazuri de acest fel, iar expertizele să fie finalizate în termen optim”, a concluzionat preşedintele Tribunalului Suceava, Doru Bunduc.