Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 4 feb 2009 - Anul XIV, nr. 27 (4013)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Oportunitate

Fizioterapie gratis, la baza de tratament Bradul-Călimani Vatra Dornei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Locuitorii din Vatra Dornei şi Bazinul Dornelor beneficiază, din acest an, de tratament balneo-terapeutic gratuit la baza de tratament Bradul-Călimani. În fiecare lună, 250-300 de dorneni care au asigurare medicală pot face gratuit 28 de proceduri fizioterapeutice, în cadrul unui program pus la punct de proprietarii complexului, familia Olimpia şi Gheorghe Vezeteu.

Programul a început în data de 12 ianuarie, cu 300 de locuri. Asistenta şefă a complexului balnear, Iulia Mustea, ne-a declarat că proiectul a fost foarte bine primit de dorneni, astfel încât în februarie deja sunt mai multe solicitări decât numărul de locuri disponibile. În luna martie, alţi 300 de localnici vor beneficia de tratament balnear, iar din al doilea trimestru programările vor fi făcute în funcţie de solicitări şi de buget.

Pentru a intra în program, dornenii trebuie să meargă la complexul Bradul-Călimani cu un bilet trimitere de la medicul de familie şi cu un cupon de pensie sau adeverinţă de salariat din care să reiasă că persoana în cauză este plătitoare de asigurări de sănătate.

Pentru cei care nu locuiesc în Vatra Dornei, administraţia complexului are o ofertă de turism social, care presupune şase nopţi de cazare cu mic dejun, două proceduri pe zi tratament balnear la un preţ de 330 de lei (3,3 milioane de lei vechi). Oferta este valabilă în perioada septembrie - mai.

 

Şapte milioane de euro într-o afacere de familie

Complexul balnear Bradul-Călimani este o afacere de familie, toţi cei patru membri ai familiei Vezeteu lucrând aici. Tatăl, Gheorghe Vezeteu, lucrează în turism de 35 de ani. Mama, Olimpia, s-a înscris la Facultatea de Management din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, la 48 de ani, pentru a se putea ocupa mai bine de administrarea afacerii. Studii în management şi turism au făcut şi cei doi copii, Alexandra şi Alexandru, iar acum toţi patru lucrează în complex.

În 2005 au început renovarea bazei de tratament şi au investit şapte milioane de euro. Totul a fost refăcut şi modernizat, a fost achiziţionată, cu sprijin de la Guvern, aparatură nouă, astfel că, în aprilie 2006, baza de tratament din Vatra Dornei a devenit cea mai modernă din ţară, după cum ne-a spus asistenta Iulia Mustea.

Pe o suprafaţă de 6.000 de metri pătraţi, Bradul-Călimani asigură 700 de locuri de tratament balnear, cu instalaţii pentru băi calde cu apă minerală naturală, împachetări cu nămol de turbărie, instalaţii pentru fizioterapie, mofete, împachetări cu parafină, piscină, sală de gimnastică, saună.

„Procedurile din baza noastră de tratament sunt eficiente în tratamentul bolilor cardiovasculare, după infarct miocardic, cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială, varice, sechele după flebită şi multe altele, precum şi în boli reumatismale - spondiloze, artroză, poliartroză, după traumatisme, după operaţii,  după entorse, luxaţii şi fracturi etc. Băile galvanice, mai ales, fac minuni după accidente, ca recuperare medicală”, ne-a spus Iulia Mustea.

 

Aparatură de ultimă generaţie pentru tratament balnear şi fizioterapie

Pacienţii au la dispoziţie 100 de căzi pentru băi de carbon, recomandate în afecţiuni cardio-vasculare, băi cu apă minerală naturală 1%, încălzită la 34-35 de grade, apoi 12 locuri la băi de plante cu esenţe speciale, unde se face şi kinetoterapia pentru recuperare medicală după accidente vasculare sau traumatisme.

Mofetele artificiale sunt indicate pentru afecţiuni circulatorii - picioare reci, după operaţii de hernie de disc, după rahianestezie, arterite, varice.

Duşul scoţian este căutat mai ales de sportivii care vin în cantonament. Trei căzi de duş subacval şi jacuzzi asigură una dintre cele mai plăcute şi fără contraindicaţii proceduri, care include şi un masaj de 15 minute începând de la picioare. Costă 30 de lei şi pentru a fi eficientă din punct de vedere medical trebuie făcută timp de 8-10 zile.

Băile galvanice se fac în căzi tapetate cu electrozi din inox prin care circulă curent galvanic; sunt recomandate pentru circulaţia generală şi ca recuperare după accidente vasculare. Se pot face şi băi galvanice parţiale, la mâini şi picioare, pentru creşterea sau scăderea tensiunii.

Magnetoterapia este indicată în 57 de afecţiuni, printre care astm bronşic, după fracturi, osteoporoză, boli reumatice, la fel ca şi terapia cu ultraviolete, cu ultrasunete sau laserterapia.

Aerosolii cu apă sulfuroasă, cu miofilin sau gerovital sunt căutaţi de persoanele cu afecţiuni respiratorii, mai ales foştii mineri.

La împachetările cu parafină sunt 13 locuri, iar la masaj patru locuri, deservite de maseuri profesionişti.

 

Piscină cu apă caldă, saună şi jacuzzi

Piscina cu apă la 25-26 de grade, cu adâncime de 1-1,65 metri este utilizată tot pentru recuperare medicală, la fel ca şi un jacuzzi cu patru locuri dar şi sauna, cu două cabine care asigură circa 20 de locuri fiecare.

Lângă piscină mai există un solar pentru bronzat, la putere medie şi o sală gimnastică medicală şi forţă, cu profesor de gimnastică medicală. Pentru odihnă, în cadrul bazei de tratament sunt două piramide cu canapele, fotolii şi mese, ornate cu plante de seră.

„Oamenii se simt foarte bine. Toată aparatura este nouă, avem trei medici balneologi care întocmesc fişa de observaţie, fişa medicală şi recomandă tratamentul fiecărui pacient în parte. Au prioritate cei care vin cu bilet de tratament, pensionarii plătesc jumătate din pensie pentru un bilet şi vin în număr mare, dar în ultimii ani au venit şi foarte multe persoane active, care, deşi se aflau în concediu, au dorit să urmeze şi tratament. Aceştia au posibilitatea să plătească direct aici, la hotel. În baza de tratament, 30 de oameni calificaţi sunt zilnic la dispoziţia pacienţilor, de luni până vineri”, ne-a spus Olimpia Vezeteu.

Atât ea, cât şi asistenta şefă vorbesc despre binefacerile staţiunii Vatra Dornei, despre atmosfera ionizantă datorată altitudinii de 800 de metri, despre uleiurile eterice emanate de pădurea de răşinoase şi despre parcul cu veveriţe.

Majoritatea celor care vin la Bradul-Călimani sunt pensionari, cel mai în vârstă pacient care a fost pe aici fiind un ploieştean de 96 de ani. Acum, decanul de vârstă este un dornean de 86 de ani, cel mai bătrân pompier din judeţ.

 

Străini care de 20 de ani vin numai la Vatra Dornei la tratament

Din străinătate vin îndeosebi evrei, nemţi şi olandezi. „Sunt evrei care vin la noi de 20 de ani. Din ţară, sunt pacienţi care au câte 30-40 de sejururi aici. Cei care încep tratamentul la 60 de ani vin până la 80. Asta înseamnă că se simt bine, nu? Mie îmi place ca, dacă primesc ceva, să dau şi la alţii. Îmi sunt foarte dragi oamenii”, ne-a spus Olimpia Vezeteu.

Recunoaşte că au fost şi momente grele, ca proprietar al unui complex hotelier atât de mare, şi că nu i-a fost uşor când, la aproape 50 de ani, a decis să urmeze o facultate.

„Mi-a fost foarte greu, dar sunt o luptătoare şi nu m-am lăsat. Am satisfacţie când cei din jurul meu se simt bine şi mă supăr când mă dezamăgesc cei apropiaţi. Tot timpul trebuie să învăţăm şi aşa am reuşit să renovăm hotelurile şi baza de tratament. Dintr-o babă s-a făcut o fată frumoasă şi meritul este în primul rând al soţului meu”, a arătat proprietara complexului.

Ca o curiozitate, ne-a povestit că în concediu pleacă în fiecare an, încă de pe vremea lui Ceauşescu, cu... rulota, toată familia. Explicaţia este simplă: înainte de 1989, au plecat în concediu la Mamaia şi au vrut să se cazeze la un hotel. „La hotel Egreta era mai mare şpaga să obţii cazare decât cazarea propriu zisă. De atunci am hotărât să mergem cu rulota şi aşa facem şi acum”, a mai spus Olimpia Vezeteu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fizioterapie gratis, la baza de tratament Bradul-Călimani Vatra Dornei.
 Vizualizări articol: 6308 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 10 voturi
Fizioterapie gratis, la baza de tratament Bradul-Călimani Vatra Dornei4.0510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei