Situaţia care a pus capac s-a petrecut în cursul zilei de ieri. Colonelul Lucel Lulciuc, şeful ISU Suceava, a anunţat că o comisie formată din pompieri şi poliţişti se reuneşte pentru a da verdictul final. Contactat telefonic ieri după-amiază, colonelul a pus că mult aşteptatele rezultate sunt aproape gata, iar până spre orele 18.00 vor fi făcute publice. Surprinzător, la ora la care toată mass-media locală aştepta concluziile anchetei, pentru a le prezenta astăzi sucevenilor, reporterii „Monitorul” au fost anunţaţi de plutonierul major Alin Găleată, de la Biroul de Informare al ISU, că „a apărut o chestiune de ultim moment, din partea poliţiei, un detaliu care nu este lămurit, şi nu putem emite încă un răspuns”.
Este foarte greu de înţeles cum o anchetă care durează de trei săptămâni, care a presupus audierea a aproape o sută de persoane şi minuţioase cercetări la faţa locului, să fie dată peste cap de un element surpriză, apărut într-o după-amiază, în mai puţin de două ore.
Din sursele noastre, partea de anchetă a poliţiei, care a vizat audierea comercianţilor afectaţi şi a persoanelor care au ajuns printre primele la locul incendiului, a fost încheiată acum câteva zile, conducerea ISU fiind informată că nu s-au găsit nici un fel de elemente care să ducă spre posibilitatea unei acţiuni criminale.
Mai trebuie amintit faptul că şi la începutul săptămânii trecute colonelul Lulciuc a dat asigurări că ancheta va fi finalizată a doua zi, încă acest lucru nu s-a mai întâmplat.
Un reşou uitat aprins, cauza probabilă a incendiului
Trecând peste această tărăgănare a anchetei, trebuie spus că cea mai probabilă variantă cu privire la cauza care a dus la izbucnirea incendiului este cea a radiaţiei termice, apărute de la un reşou lăsat în priză într-un chioşc.
Deşi oficial nimeni nu a putut declara nimic, mai multe surse confirmă că această variantă este aproape certă. Căldura emanată de o astfel de sursă de încălzire putea aprinde cu uşurinţă materiale din interiorul chioşcului, după care, din cauză că parte din materialele de construcţie ale punctelor de vânzare erau uşor inflamabile, iar focul a fost observat cu întârziere, incendiul s-a extins cu repeziciune. În sprijinul acestei variante stă modul de ardere, specific unei astfel de supraîncălziri, dar şi faptul că celelalte două variante luate în calcul (scurtcircuit sau acţiune intenţionată) nu au elemente care să le confirme în vreun fel.
Totuşi, până când specialiştii nu dau concluziile finale, putem vorbi doar de o variantă probabilă. Incendiul din hala modernizată a Bazarului, izbucnit marţi, 13 ianuarie, în jurul orei 22.00, la ultimul tronson modernizat, a distrus 84 de chioşcuri şi a produs pagube în valoare de 1,6 milioane de lei.
( 4 feb 2009, 12:42:32
Din pacate nu puteti intr-un ziar sa bagati ceva muzica (,) ca in filmele lui Hitchcock, ca sa vedem cu totii cat e de suspect, si sa simtim suspansul.
Stiti foarte bine ca daca nu s-ar fi procedat asa, s-ar fi gasit vreun frustrat pe la politie sau pompieri care v-ar fi vandut un pont, si atunci, articolul pe care l-ati fi scris s-ar fi chemat asa: "Amanunte suspecte ingnotate in cazul anchetarii incendiului din bazar".
Si ati fi continuat cum ca s-a facut un viciu de procedura si nu s-a procedat exact cum scrie in regulament, si ca in raportul final erau doua greseli de dactilografie.