Avocatul Radu Ursu susţine că poziţia adversă a bisericii ortodoxe din Bucovina faţă de persoana sa s-a conturat după ce a cerut în instanţă anularea actului constitutiv şi al statutului Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina, fundaţie care doreşte retrocedarea a 192.000 de hectare de pădure.
„Am ajuns la concluzia că a avea o opinie contrară faţă de unul sau mai mulţi membri ai Fundaţiei Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina echivalează cu a fi blestemat sau considerat Anticrist. În plus, sunt trecut pe toacă, şi dat în consemn la preoţi. Am simţit toate astea pe propria piele, dar nu vreau să dau numele celui care a făcut asta. Pot spune doar că este unul dintre membrii fondatori ai fundaţiei la care am făcut referire”, a declarat Radu Ursu.
Deşi s-a ferit să spună vreun nume, toate indiciile duc spre ÎPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, unul dintre membrii Fundaţiei Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina.
Radu Ursu a adăugat că, în ciuda acestor şicane, nu are de gând să renunţe la acţiunile pe care le-a înaintat în instanţele de judecată.
Referitor la ultimul proces, în care Tribunalul Braşov a dat dreptate Fondului Bisericesc şi a acceptat apelul înaintat de reprezentanţii acestei fundaţii, Radu Ursu a menţionat că va înainta recurs.
„E o soluţie provizorie, care nu are cum rămâne aşa. Mă aşteptam să pierd încă de la fond, iar singura instanţă în care voi avea încredere va fi Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Până la urmă, nici nu contează cine are dreptate, ci doar cine şi cum poate accesa factorii de putere din România”, a menţionat avocatul Radu Ursu.
„Legal, actuala fundaţie nu poate funcţiona”
Tribunalul Braşov a decis acum câteva zile să accepte apelul declarat de Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina în privinţa stabilirii calităţii procesuale în dosarul de retrocedare a celor 192.000 de hectare de pădure. Procesul a început în 2006, după ce Fundaţia Pro Fondbis - 1946 Semper, reprezentantă de avocatul Radu Ursu, a cerut anularea actului constitutiv şi statutul Fundaţiei Fondului Bisericesc Ortodox Român, iar Judecătoria Suceava a acceptat această solicitare. Judecătorii de la Tribunalul Braşov au modificat soluţia, care nu este definitivă şi mai poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel.
„Din punctul meu de vedere sunt mai multe elemente care susţin cererea depusă. În primul rând, potrivit Legii 21/1924 şi OG 26/2000, cultele bisericeşti nu pot înfiinţa fundaţii. Tot în aceste acte normative se mai stipulează că membrii fondatori nu pot înfiinţa decât în nume propriu o fundaţie şi nu în numele Arhiepiscopiei. Din punctul meu de vedere e un caz de nulitate clasic şi elementar”, a precizat avocatul Ursu.
Acesta a mai adus ca argument şi faptul că actuala fundaţie este una de drept privat, iar vechea fundaţie care a activat până după cel de-al doilea război mondial era o fundaţie de drept public. În plus, din vechea fundaţie făceau parte şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi Învăţământului, ceea ce nu se întâmplă în momentul de faţă.
„Legal, actuala fundaţie nu poate funcţiona. O spun clar şi răspicat. Aştept motivarea judecătorilor de la Tribunalul Braşov pentru a putea formula recursul”, a anunţat Radu Ursu.
Fondul Bisericesc a obţinut câştig de cauză la prima instanţă
Fundaţia Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina a cerut în aprilie 2001 retrocedarea a 192.000 de hectare de pădure, iar în martie 2007 Tribunalul Suceava a admis în parte acţiunea şi a obligat statul român să lase Fondului Bisericesc „în deplină proprietate suprafaţa de 166.813,5 hectare de teren cu destinaţie forestieră”. Sentinţa a fost atacată, iar dosarul se află în apel la Curtea de Apel Timişoara.
( 4 feb 2009, 14:52:35
stiam ca publicitatea la avocati este interzisa....nu vad altceva decat un soi acru de publicitate...oare te da cineva afara din barou???